Mali'deki BM İstikrar Misyonu (MINUSMA), ülkenin kuzeyindeki Kidal kenti çevresini bugünden itibaren ikinci bir emre kadar kapalı güvenlik bölgesi ilan etti.

MINUSMA'dan yapılan yazılı açıklamada, çatışma alanının kent sakinlerini etkileyecek şekilde genişlemesini önlemek amacıyla Kidal kenti çevresinde 20 kilometre uzunluğunda güvenlik bölgesi oluşturulduğu belirtildi.

Hükümet yanlısı milisler ve onlara ait unsurları güvenlik bölgesinde hareket etmemeleri konusunda uyarıda bulunan MINUSMA, uyarıya uyulmamasının Kidal halkının güvenliğine yönelik tehdit olarak kabul edileceğini aktardı.

MINUSMA'nın, hükümet yanlısı milisler ile CMA arasında çıkan ve CMA'nın elindeki Anefis beldesinin milislerin kontrolüne geçmesine neden olan çatışmaları kınadığı belirtilen açıklamada, bu uygulamaların ateşkese ve barış anlaşmasına yönelik açık bir ihlal teşkil ettiği kaydedildi.

Açıklamada, tüm taraflara çatışmaları derhal durdurmaları ve 15 Ağustos öncesindeki üslerine dönmeleri çağrısında bulunuldu.

Mali'deki hükümet yanlısı milisler, Kidal bölgesinde Azavad Hareketleri Koordinasyonu'nun (CMA) elindeki Anefis beldesinin kontrolünü dün ele geçirmişti.

Geçen haziran ayından bu yana şiddetli çatışmaların yaşandığı Anefis, Kidal ve Timbuktu kentlerini birbirinden ayıran sınır noktası olması açısından önem taşıyor.

Yerel kaynaklar, Mali'de Mayıs 2014'den bu yana ilk kez Kidal'a bağlı bir bölgenin ülkenin kuzeyindeki silahlı grupların elinden alındığını ifade ediyor.

Kidal'da cumartesi gününden bu yana hükümet yanlısı milisler ile Azavad Hareketleri Koordinasyonu'na bağlı silahlı gruplar arasında aralıklarla şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtiliyor.

Ülkenin kuzeyindeki silahlı gruplar ile hükümet arasında geçen ay imzalanan barış anlaşmasına rağmen Mali'de çatışmalar halen sürüyor.