Malta'nın ev sahipliğinde dün başlayan "2015 Valletta Sığınmacı Zirvesi"nin ikinci günü, bazı AB ülkeleri ile AB dışından iki donör ülkenin, Afrika için 1,8 milyar avroluk "Acil Güven Fonu" oluşturulması anlaşmasının imza töreniyle başladı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile AB üyesi ülkelerin liderleri sırayla anlaşmaya imza koydu.

Juncker burada yaptığı açıklamada, AB'nin uzun yıllardır kalkınma işbirliği vesilesiyle yoksulluk ve göçün nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik katkıda bulunduğunu belirterek, "Bugün, bu anlaşmayla bunu bir adım ileri taşıyoruz" dedi.

Jean-Claude Juncker, "AB, rekor bir hızla bölgedeki sorunlara karşılık veriyor ki, bu da AB'nin kararlılığını gösteriyor. Düzensiz göç, ekonomik gelişim, fırsat eşitliği, güvenlik ve kalkınma konularında başarıya ulaşmak için diğer Avrupalı ortaklarımız ve Afrikalı partner ülkelerle birlikte çalışmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.

Bu anlaşmayla verdikleri cevabın, AB'nin güvenilir bir kurum olduğunun göstergesi olduğunu dile getiren Juncker, üye ülkelerden daha fazla katkı beklediğini sözlerine ekledi.

Fonun 25 AB üyesi ve Norveç ile İsviçre'den oluşan AB üyesi olmayan iki ülke tarafından finanse edileceği açıklandı. Söz konusu ülkelerden şu ana kadar toplanan para miktarının ise 78,2 milyon avro olduğu belirtildi.

Afrika'ya yönelik fondan ilk olarak kıtanın Sahel Bölgesi, Çad Gölü Bölgesi, Afrika Boynuzu ve Kuzey Afrika'nın yararlanacağı ifade edildi.

AB, dün de yine zirve kapsamında Etiyopya ile yasa dışı göç ve insan kaçakçılığının önlenmesine yönelik bir anlaşma imzalamıştı.