İngiltere’de yapılacak Avrupa Birliği (AB) referandumuna günler kala Türkiye tartışması, birlikten ayrılma yanlıları ile birlikte kalma taraftarları arasındaki tartışmada ön planda kalmayı sürdürüyor.

İngiltere’nin Muhafazakar Partili eski başbakanlarından John Mayor, BBC’de katıldığı canlı yayında, ülkenin AB’den ayrılması için kampanya yürütenlerin Türkiye’nin muhtemel AB üyeliğiyle ilgili İngiliz kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini söyledi.

Türkiye’nin AB’ye üye olması halinde "88 milyon Türkün İngiltere’ye geleceği" şeklinde propaganda yapılmasının kendisini "öfkelendirdiğini" ifade eden Mayor, "Türkiye AB’ye girmiş değil. Önümüzdeki 10-20 yılda girmesi de muhtemel görünmüyor. Girse bile İngiltere Schengen bölgesi dışında." diye konuştu.

Aynı canlı yayında konuşan Londra’nın Muhafazakar Partili eski belediye başkanı ve İngiltere’nin AB’den ayrılmasını savunan kampanyanın liderlerinden Boris Johnson ise Türkiye’nin AB üyeliğinin İngiliz hükümetinin politikası olduğunu ileri sürdü.

Kendisinin 1990'lı yıllardan itibaren Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ancak bugün koşulların değiştiğini savunan Johnson, "AB’nin genişlemesinin merkezileşmesini önleyeceğini düşünüyorduk. Lisbon Anlaşması ile hayal kırıklığına uğradık. Benim gibi insanların Türkiye’nin AB üyeliğini savunduğu günlerden bu yana AB tanınamayacak kadar çok değişti." diye konuştu.

Damat Ferit Paşa hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Ali Kemal Bey'in torununun oğlu olan Johnson, programda, "Türk yanlısıyım. Türk atalarımla ve ailemle gurur duyuyorum." ifadesini de kullandı.

İngiltere'de 23 Haziran'da yapılacak referanduma giden süreçte yürütülen kampanyalarda Türkiye'nin AB üyeliği seçmenlerin kararlarını etkilemek için kullanılıyor.