Meksika'nın başkenti Meksiko'da kent yönetimi, ozon seviyesindeki artış nedeniyle hava kirliliği alarmı verdi.

Kent yönetiminden yapılan açıklamada, hava kalitesini artırmak için alınan önlemler çerçevesinde, başkent sakinlerinden 13.00 ila 19.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları, havayı kirleten araçların da trafiğe çıkarılmaması istendi.

Meksiko'da zaman zaman görülen hava kirliliği, yaklaşık 27 yıldır 8 yaş üstü araçların kullanımına ilişkin kısmi kısıtlamalar getirilerek düşürülmeye çalışılıyor. Ancak yakın zamanda bu kısıtlamalar mahkeme kararıyla hafifletilmiş, çevreciler ve yetkililer de bu kararın kentin sokaklarında daha çok araç olmasına yol açacağını ifade etmişti.

Kirli havanın bileşenleri arasında yer alan ozonun solunum problemlerine neden olduğu biliniyor. Deniz seviyesinden yaklaşık 2 bin 250 metre yüksekte bulunan Meksiko'da en son 14 yıl önce ozon alarmı verilmişti.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından geçen yıl sağlığı tehdit eden risklerin azaltılmasına ilişkin yayımlanan raporda, karbondioksit ve kısa ömürlü hava kirleticileri olarak tanımlanan is, ozon ve metan emisyonlarının sadece iklim değişikliğine neden olmakla kalmadığı yılda 7 milyondan fazla kişinin erken ölümüne yol açtığı açıklanmıştı.