Meksika'da polis, uyuşturucu karteli liderini 43 öğrencinin geçen yıl ülkenin güneyindeki Guerrero eyaletinde kaçırılmasıyla bağlantısı olduğu gerekçesiyle gözaltına aldı.

Savcı Renato Sales, 36 yaşındaki "El Gil" lakaplı Gildardo Lopez Astudillo'nun, Guerrero eyaletine bağlı Taxco kentinde yakalandığını açıkladı.

Öğrencilerin kaybolmasının ardından izini kaybettiren Astudillo'nun yakalanmamak için sürekli yer değiştirdiğine işaret eden Sales, Guerreros Unidos kartelinin liderinin gözaltına alınmasının olayın çözümüne büyük katkıda bulunacağını belirtti.

Öğrencilerin kaçırılmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten eski Başsavcı Jesus Murillo Kara da kaçırılan öğrencilerin öldürülüp yakılması emrini verenin Astudillo olduğuna işaret etmişti.

Guerrero'ya bağlı Iguala kentinde 26 Eylül'de öğretmenlerin çalışma koşullarını protesto eden öğrenciler ile polis arasında çatışma çıkmıştı.

Polisin öğrencileri taşıyan araçlara ateş açması sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, 25 kişi yaralanmıştı. Çatışmaların ardından öğrenciler, son kez 27 Eylül'de zorla araçlara bindirilirken görülmüştü. Ülkede büyük öfke yaratan ve protesto gösterilere neden olan olayın ardından kentten kaçan eski Iguala Belediye Başkanı Jose Luis Abarca ile eşi Maria de los Angeles Pineda, 4 Kasım'da Meksiko'da yakalanmış, mahkeme tarafından organize suç işlemek, cinayet ve adam kaçırmak suçlamalarıyla tutuklanmıştı.

Hükümet, öğrencilerin polis tarafından uyuşturucu karteline teslim edildiğini, kartel üyelerinin de öğrencileri öldürüp cesetlerini Cocula'daki çöp alanında yaktığını açıklamıştı.

Amerika İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) tarafından atanan uluslararası uzmanlar ise hükümetin açıkladığı senaryonun doğru olamayacağını savunmuş ve soruşturmada ciddi boşluklar olduğuna dikkati çekmişti. Uzmanlar, insan bedenini küle çevirecek boyutta bir ateşin çöplükte yakılamayacağına işaret etmişti.