Ulusal Güvenlik Komiseri Monte Alejandro Rubido, Iguala kentinde yaklaşık bir ay önce kaçırılan 43 öğrenciyle ilgili soruşturma sırasında söz konusu 13 yerleşim birimindeki yerel polislerin suç örgütleri ve uyuşturucu kaçakçılarıyla bağlantılarının ortaya çıkarıldığını açıkladı.

Rubido, Iguala'nın 200 kilometre çevresindeki 13 yerleşim biriminin kontrolünün yerel polisten alınarak federal polise verildiğini açıkladı.

Aralarında Taxco ve Ixtapan de la Sal gibi önemli turistik merkezlerin de bulunduğu yerleşim birimlerinden 12'sinin Iguala kentinin bağlı olduğu Guerrero eyaletinde, birinin de Meksiko eyaletinde yer aldığı belirtildi.

Iguala ve Cocula kentlerindeki yerel polislerin silahlarına el konulduğu ve 36 yerel polisin gözaltına alındığı kaydedildi.

Guerrero eyaletinde 26 Eylül'de öğretmenlerin çalışma koşullarını protesto eden öğrenciler ile polis arasında çatışma çıkmıştı. Polisin öğrencileri taşıyan araçlara ateş açması sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, 25 kişi yaralanmıştı. Çatışmaların ardından öğrenciler, son kez 27 Eylül'de kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından zorla araçlara bindirilirken görülmüştü. Öğrencilerin, uyuşturucu çeteleriyle bağlantılı yerel polisler tarafından kaçırıldığı sanılıyor. Öğrencilerin kaybolması, ülke çapında düzenlenen gösterilerde protesto edilmişti.