Filipinler Meteoroloji Merkezi'nden yapılan açıklamada, şiddetli fırtınanın saatteki hızının 185 kilometreye ulaştığı ve Ulusal Uyarı Sistemi'nin ikinci derecede uyarı verdiği belirtildi. Yetkililer, şiddetli yağışlara ve toprak kaymalarına neden olan kuvvetli tayfunun etkisiyle, denizlerdeki dalga boyunun 4 metreye kadar yükseldiğini kaydetti.

Ulusal Afet Risk Azaltma ve Yönetimi Kurulu da Sorsogon ve Albay şehirleri ağırlıklı olmak üzere, ülkenin doğusundaki üç kentte yaklaşık 725 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

"Melor" tayfunu nedeniyle deniz ulaşımının aksadığı ve bölgedeki çeşitli limanlarda yaklaşık 8 bin kişinin mahsur kaldığı, okullarda eğitime ara verildiği ve uçak seferlerinin askıya alındığı ifade ediliyor.

Bölge halkına, şiddetli yağış, sel ve heyelan tehlikesi uyarısı yapılırken, balıkçı ve denizcilere de şiddetli rüzgar ve dev dalgalar konusunda dikkatli olmaları çağrısında bulunuldu.

Her yıl 20 civarında tayfun ve fırtınanın vurduğu Filipinler'de, 2013 yılında etkili olan Haiyan tayfunu 6 binden fazla kişinin ölümüne, 4 milyon kişinin evsiz kalmasına neden olmuştu.