İngiltere Başbakanlığından Cameron ile Merkel arasında bugün gerçekleştirilen telefon görüşmesine ilişkin açıklamada, iki başbakanın İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği, DAEŞ ve Suriye gibi konuları ele aldığı belirtildi.

Görüşmede, bu ay yapılacak Avrupa Konseyi toplantısı öncesi Birleşik Krallık'ın AB ile yeniden yürüttüğü görüşmelerin de ele alındığı kaydedilen açıklamada, Cameron'ın, Avrupa Konseyi Başkanına yazdığı mektuptan bu yana olumlu yönde ilerleme kaydedildi ancak halen çözülmesi gereken zor konular bulunuyor" ifadesini kullandığı belirtildi.

Cameron'ın görüşmede bu ayki Avrupa Konseyi toplantısında bir anlaşmaya varılması ve tüm sorunların çözülmesini beklemediği kaydedilen açıklamasında, Merkel'in İngiliz halkının endişelerini giderecek çözümler bulunması yönündeki yaklaşıma destek verdiği belirtildi.

İngiltere Başbakanı Cameron, 2017 sonuna kadar ülkesinin 1973 yılından bu yana yürüttüğü AB üyeliğini önce yeniden müzakere etmek, ardından da referanduma götürmek istiyor.

Başbakanlık, görüşmede ayrıca Suriye ve DAEŞ konularının da ele alındığını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Cameron, Almanya'nın koalisyonun çabalarını asker ve ekipmanla destekleme kararından duyduğu memnuniyeti ifade ederken, Merkel Suriye'ye hava saldırılarına onay veren tezkerenin İngiliz parlamentosundan geçmesinden dolayı Cameron'ı kutladı ve kararın ardından İngiltere'nin DAEŞ'in petrol kaynaklarını bombalamaya başlamasından etkilendiğini ifade etti."

İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda dün gün boyu süren oturumun ardından yapılan oylamada, 397 milletvekili uluslararası koalisyonun Suriye'de DAEŞ'e yönelik yürüttüğü hava operasyonlarına Birleşik Krallık'ın katılmasına izin veren tezkereye onay verirken, 223 milletvekili karşı yönde oy kullanmıştı. Oylamadan birkaç saat sonra İngiltere'nin Güney Kıbrıs'taki üssünden havalanan jetler, Suriye'deki DAEŞ hedeflerini vurmaya başlamıştı.