Almanya Başbakanı Angela Merkel, Halep'te insanlık dışı olayların yaşandığını söyledi.

Merkel, Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin ardından düzenlenen basın toplantısında, zirvedeki görüşmelerde ağırlık konularından birinin de Suriye’deki gelişmeler olduğunu belirterek, burada Suriye rejiminin ve Rusya'nın saldırılarının kınandığını ifade etti.

Saldırıların tamamen durmasını, kalıcı ateşkesin ve insani yardımların ülkeye girişinin sağlanmasını talep ettiklerini söyleyen Merkel, Halep'e yönelik saldırıları "barbarca" olarak niteledi.

"Halep’te yaşananlar gerçekten insanlık dışı bir şey. Görüntüleri gördüğünüzde söyleyecek söz bulunamıyor." diyen Merkel, dünyanın bu saldırıların son bulması için elinden gelini yapması gerektiğini kaydetti.

Merkel, Rusya'ya yönelik olası yaptırımlara da değinerek "Hiç bir opsiyonu masadan kaldırmıyoruz." şeklinde konuştu.

AB'nin de Suriye’deki şu anki durumun devam etmesi halinde tüm opsiyonları açık bıraktığını anımsatan Merkel, insan hakları ihlallerinin sürmesi durumunda sorumluların bundan mesul tutulacağını kaydetti.

Zirvenin sonuç bildirgesinde, Rusya'ya yönelik olası yaptırımlar konusunda yer alan ifadenin yumuşatıldığını belirten Merkel, kendisinin daha sert ifadeyi tercih ettiğini vurguladı.

Merkel, kendisinin her zaman görüşmeler yapmaktan yana olduğuna dikkati çekerek, "Siyasi sorunlar sabırla çözülür." ifadesini kullandı.

Suriye’de kalıcı ateşkesin sağlanması gerektiğini dile getiren Merkel, Almanya'nın Fransa ile Suriye’deki gelişmeleri yakından takip edeceğini kaydetti.

AB-Kanada Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması'na (CETA) ilişkin de Merkel, bu konuda belki bir çözüm bulunabileceğini, CETA'ya ilişkin öncelikle Belçika ile yapılan görüşmelerin beklenilmesi gerektiğini ifade etti.

Merkel ayrıca Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Kıbrıs konusunu ele aldıklarını da sözlerine ekledi.