Almanya Başbakanı  ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, sığınmacı krizi konusunda tüm Avrupa  ülkelerinin katıldığı bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Merkel, dün Baden-Württemberg, Rheinland-Pflaz ve Saksonya Anhalt eyaletlerinde yapılan eyalet meclis seçimlerinin sonuçlarını partisinin yönetim kurulu toplantısında değerlendirmesinin ardından, söz konusu eyaletlerdeki CDU'nun liste başı  adaylarıyla basın toplantısı düzenledi.

Seçimlerde CDU’nun aldığı sonuçların olumlu ve olumsuz yönleri olduğuna dikkati çeken Merkel, "Ancak yine de CDU için çok zor bir gündü. Bu ruhla bu seçim sonuçlarını değerlendirdik"  dedi.

Toplantıda sığınmacı politikasının ağırlıklı konu olarak ele alındığına işaret eden Merkel, bu konunun insanların gözünde henüz sonuca ulaşmadığını ve dün yapılan seçimlerde de önemli rol oynadığını kaydetti.

Sığınmacı politikası konusunda kuşkusuz ilerlemeler sağlandığını vurgulayan Merkel, "Ancak henüz kalıcı bir çözüm yok.  Tüm Avrupa’nın katıldığı bir çözüme ihtiyacımız olduğuna inanıyorum ve bu çözüm için de zamana ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Balkan güzergahında Makedonya-Yunanistan sınırının kapatılmasından dolayı Almanya'ya gelen sığınmacıların sayısının azaldığını belirten Merkel, ancak 28 AB ülkesinin hedefinin  AB’de serbest dolaşımı öngören Schengen anlaşmasının yeninden yürürlüğe girmesi olduğuna işaret etti.

Merkel, Schengen anlaşmasında Makedonya’nın Yunanistan sınırını değil, Yunanistan’ın Makedonya sınırını koruması gerektiğini de kaydetti.

Dünkü seçimlerde alınan sonuçlardan sonra sığınmacı politikasını değiştirmek için bir sebep görüp görmediğine ilişkin bir soru üzerine Merkel,  son parti kurultayında sığınmacı sayısının azaltılması gerektiği kararının alındığını, bununla ilgili kalıcı çözüm konusunda  şimdiki yaklaşımın doğru olduğunu belirtti. Sığınmacı sayısının azaltılması konusunda insanların ülkelerinden kaçış sebepleriyle mücadele  edilmesiyle başlanması gerektiğini ifade eden Merkel, yasa dışı göçle mücadele edilmesi konusunun da parti yönetimince desteklendiğini söyledi.

Toplantıda  Türkiye’ye ilişkin bazı soruların sorulduğunu ifade eden Merkel, "Türkiye'nin tüm  koşulları yerine getirmesi lazım. Burada bir indirim yok" dedi.

Şu anda AB’nin sınırlarının korunması üzerine Türkiye ile yapılan görüşmelerin bu ülkenin AB üyeliğine “evet” demekle bir bağlantısının olmadığını ifade eden Merkel, "Ancak biz ucu açık görüşmeleri sürdürüyoruz" şeklinde konusu.

Vize zorunluğunun da toplantıda bir rol oynadığını ifade eden Merkel, "Burada da tüm şartların yerine getirilmesi önemli. Aksi durumda insanlar endişelenir. Ancak  prensip olarak bu konuyu son aylarda yürüttüğüm gibi devam ettireceğim" şeklinde konuştu.

Seçimlerde aşırı sağcı, "Almanya için Alternatif (AfD)" partisinin başarısına ilişkin de Merkel, AfD’nin, sığınmacı konusunun çözülmemesi ve  sığınmacıların topluma uyumu konusunda halkın duyduğu korkulardan dolayı protesto oylarını aldığını savundu.

Bunun yanı sıra, İslam dini ve iç güvenlik konularındaki endişelerinin  de rol oynadığını ifade eden Merkel, bunlara cevap bulmaya  ve var sorunları çözmeye çalışacaklarını kaydetti.

Almanya'da 3 eyalette yapılan seçimlerde Başbakan Merkel’in lideri  olduğu CDU oy kaybına uğrarken, aşırı sağıcı AfD de önemli oranda oy alarak üç eyalette de meclise girme başarısı gösterdi.