Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile AB arasında Suriyeli sığınmacılarla ilgili varılan anlaşmanın yürümeyeceği konusunda endişe duymadığını söyledi.

Merkel, Meseberg Sarayı'nda düzenlenen bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestisi için gerekli olan 72 kriterin henüz yerine getirilmediğini, bunun için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.

Sığınmacılara ilişkin anlaşmayla ilgili olarak Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin süreceğini ve tüm konuların masaya yatırılacağını ifade eden Merkel, "Her iki tarafta da görüşme isteği görüyorum.

Benim izlenimim bu yönde. Bu nedenle endişeli değilim. Sadece sorunların giderilmesi için zamana ihtiyacımız var. Biz Alman tarafı olarak anlaşmalarımıza bağlı kalacağız" diye konuştu.

Öte yandan, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, bir gazetecinin, Yunanistan'ın Türkiye'yi güvenli ülke olarak görmediği şeklinde yorum yapması ve Alman hükümetinin bu konudaki görüşünü sorması üzerine, kendilerinin Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğuna inandıklarını söyledi.

Bakan Maiziere, "Türkiye'nin güvenli bir ülke olup olmadığı konusunda AB bir karar süreci içerisinde bulunuyor. Alman hükümetinin bunu öneren bir yasa tasarısı mevcut değil. Bu konuda karar verme yetkisi AB'de. Ancak Alman hükümeti böyle bir statüyü destekliyor. Bu görüşümüz Yunanistan hükümeti ve Yunanistan Başbakanı tarafından paylaşılıyor.

Sığınmacılardan sorumlu bakan tarafından da. İsteyen Türkiye'de yaşanan birçok şeyi eleştirebilir. Ancak Türkiye'nin olağanüstü bir şekilde 2 buçuk milyon ya da 3 milyon sığınmacıyı kabul etmiş olması takdir edilmeli ve eleştirilmemelidir.

Birçok haber doğru değil. Her halükarda, Alman hükümeti bu nedenlerden dolayı Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğuna inanmaktadır. Bu nedenle de Avrupa ülkelerinin bu konuda hızlı bir şekilde karar vermesini istiyoruz" şeklinde konuştu.