Almanya Federal Meclisi'nde Yunanistan'la ilgili yapılan genel kurul oturumunda konuşma yapan Merkel, Alman hükümetinin Yunanistan ile beraber, çıkmazdan çıkış yolu bulmaya karar verdiğini belirtti.

Yunanistan'a yardım sağlamanın avantajlarının, dezavantajların önüne geçtiğine dikkat çeken Merkel, "Bu yolu denemezsek, ağır ihmal etmiş hatta sorumsuz davranmış oluruz" ifadesini kullandı.

Merkel, Yunanistan'ı kurtarmak için Avrupalıların ve uluslararası kreditörlerin sorumluluğu olduğunu belirterek, bunun alternatifi öngörülebilir kaos olduğunu vurguladı. Özellikle Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'ye Yunanistan ile müzakerelerde gösterdiği çabalar için teşekkür eden Merkel, Yunanistan'a yapılacak yardımla ilgili, "Bunu sadece Yunanistan'daki insanlar için değil, aynı zamanda Almanya'daki insanlar için de yapıyoruz" dedi.

Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi ise Yunanistan'daki mali krizde Schaeuble'nin rolüyle ilgili olarak, "Üzgünüm ama bay Schaeuble, Avrupa fikrini yok etmek üzeresiniz" diye konuştu.

Schaeuble'nin Almanya'ya kalıcı zarar vermek ile suçlayan Gysi, Alman hükümetinin Yunanistan'la ilgili duruşunun Almanya'nın imajını zedelediğini ifade etti.

Gysi, Başbakan Merkel ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel'in, Maliye Bakanı Schaeuble'nin siyasi rotasına tabi olduğunu ileri sürerek, "Üçünüz de siyasi kariyerinizin en büyük hatasını yapıyorsunuz" dedi.

Almanya Meclisi'nde bugün yapılacak oylamada, Yunanistan'a yapılacak yardım konusunda müzakerelere başlanması için büyük çoğunlukla onay verilmesi bekleniyor.