Merkel, bu akşam ve yarın Brüksel'de gerçekleştirilecek AB Zirvesi öncesi Federal Meclis'te yaptığı hükümet açıklamasında, Yunanistan Başbakanı Aleksi Çipras'ı pazartesi günü için Berlin'e davet ettiğini hatırlatarak, burada geniş bir şekilde konuşmaya, belki de tartışmaya zamanın olacağını ifade etti.

"Yunanistan'ın sorunlarının bu akşam Brüksel'de veya pazartesi akşamı Berlin'de çözüleceğini kimsenin beklemeyeceği açıktır" diyen Merkel, "Hiçbir küçük dairede yapılan görüşme, AB, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu ile yapılan anlaşmanın yerini alamaz" dedi.

Yunanistan'ın taahhütlerini yerine getirmesi çağrısında bulunan Merkel, Yunanistan ile yaşanan krizin diğer Avrupa ülkelerinin dayanışması ve Yunanistan'ın göstereceği çabalarla çözülebileceğini vurguladı.

Avro borç krizinin olumlu gelişmelere rağmen henüz aşılmadığını belirten Merkel, krizin aşılması için çaba sarf edilmesinin sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Mali ve ekonomi krizden sonra muhtemelen bu yıl ilk kez tüm AB ülkelerinde bir ekonomik büyümenin gerçekleşeceğini ifade eden Merkel, İspanya ve İrlanda'nın da yardım programlarında başarılı oldukları için işsizliğin düşeceğini kaydetti.

Merkel, bunun tek tek ülkelerin çabaları ve Avrupa'daki danışmanın nelere sebebiyet verdiğini gösterdiğini anlattı.

Öte yandan Tunus'ta dün yapılan saldırıyı kınayan Merkel, Almanya'nın Tunus'u elinden geldiği kadar destekleyeceğini ifade etti.