Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkelerine gelen Suriyeli sığınmacılara "savaştan kaçan mülteci" statüsü verilebileceğini kaydederek, "Bu durum her Avrupa ülkesinde benzer olmalı" dedi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, başkent Berlin'e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Alman mevkidaşı Angela Merkel ile de bir araya geldi. Rajoy ve Merkel, Başbakanlık'ta gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısına katıldı. Merkel, mülteci sorununa da değinerek, "Oy birliği ile alınan AB sığınmacı politikasına sadık kalınması konusunda aynı fikirdeyiz ve üye ülkeler de bu konuda sorumluluğa sahip. Kalma hakkına sahip olmayanlar ise kendi ülkelerine geri alınmalı" dedi.

Suriyeli mültecilerin Macaristan üzerinden Almanya'ya gelmesi konusuna da değinen Almanya Başbakanı, "Sığınmaların, Almanya'da iltica ya da savaştan kaçan mülteci statüsü almak için yapıldığını söylemek mümkün. Suriyeliler, sığınma hakkı alma konusunda yüksek şansa sahip ve bu şaşırtıcı olmamalı. Bu durum her Avrupa ülkesinde benzer olmalı" dedi.

Yürürlükteki yasaların inceleneceğini kaydeden Merkel, "İspanya ile birbirimizi suçlamak yerine üzerinde tartıştığımız gibi Avrupa'da ortak sığınmacı yasası üzerinde çalışmalıyız. Sığınmacılar konusunda bazı şeyleri değiştirmeliyiz. Bu değişimler, önemli nokta olarak görülen kayıt merkezlerini içermeli ve kayıt merkezi hızlı bir şekilde kurulmalı. Merkezler, AB tarafından işletilmeli ve güvenli menşe ülke ve insanların geri gönderilme olasılığını da içermeli. Aynı zamanda Avrupa Birliği içindeki dağılımı adil bir şekilde yapmalı" açıklamasını yaptı.

Öte yandan Merkel, diğer AB ülkelerinin de özellikle Suriye'deki iç savaştan kaçanları olmak üzere daha fazla mülteci kabul etmelerini istedi.