Filistin Vakıflar Bakanlığı yetkililerinden Rıdvan Amr, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'da Filistinlilere yönelik sert müdahalesi sırasında çıkan olaylarda 17 Filistinli ile 4 polisin yaralandığını belirterek, İsrail polisinin yaşanan gerginliğin ardından Aksa'nın avlusundan çekildiğini söyledi. Amr, olaylar sırasında Mescid-i Aksa'nın avlusu ve kapılarının yanı sıra yangın söndürme sisteminde de kısmi hasar meydana geldiğini sözlerine ekledi.

İsrail polisinden yapılan açıklamada ise Filistinlilerin, Yahudi yerleşimcilerin alana girmesini engellemeye çalışması üzerine olayların çıktığı belirtilerek, Mescid-i Aksa'da yaşananların sorumluluğunun Filistinlilere ait olduğu öne sürüldü. Açıklamada ayrıca, güvenlik güçlerinin "yasaları ihlal eden" herkese karşı kararlı bir tutum sergileyeceği kaydedildi.

Yahudi yerleşimciler, Süleyman Mabedi'nin yıkılışının anıldığı "Tişa BeAv" adı verilen matem günü dolayısıyla sabah saatlerinde İsrail polisi korumasında Aksa avlusuna girmişti. İsrail polisinin, tepki gösteren Filistinlilere müdahalesi sırasında çıkan olaylarda çok sayıda kişi yaralanmış ve atılan gözyaşartıcı gazdan etkilenmişti. Olaylar sırasında bazı Filistinliler de gözaltına alınmıştı.