Mısır devriminin 5. yıl dönümü dolayısıyla Nasr, İsmailiyye, Beni Suveyf, Kalyubiye'nin yanı sıra Giza kentindeki Kerdasa beldesinde toplanan yüzlerce kişi darbe karşıtı gösteri yaptı.

Göstericiler, darbe yönetimi ve Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi aleyhine sloganlar atarak Mısır'ın darbeyle görevden alınan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafları ile "Rabia" sembolleri taşıyan dövizler taşıdı.

Polis tarafından il merkezlerinde yoğun güvenlik önlemleri alındı ancak göstericiler ile polis arasında herhangi bir gerginlik yaşanmadı.

İHVAN'DAN GÖSTERİ ÇAĞRISI

Müslüman Kardeşler Teşkilatının (İhvan) resmi internet sayfasında yer alan açıklamada ise "Yeni devrim ve darbe rejimini yıkmak" başlıklı gösteri çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Ocak ayındaki gösteri dalgaları, devrimi yeniden kazandıracak ve darbe yönetimindeki çeteleri ve yaptıkları hesapları da yok edecek" ifadelerine yer verildi.

Mısır'da 25 Ocak 2011'de başlayan kitlesel gösteriler, halk devrimine dönüşmüş ve 11 Şubat'ta Hüsnü Mübarek'in istifa etmesiyle son bulmuştu.

MISIR DEVRİMİNİN YIL DÖNÜMÜNDE BM ÖNÜNDE GÖSTERİ

Öte yandan ABD'nin New York kentinde Mısır'daki 25 Ocak Devrimi'nin 5. yıl dönümü dolayısıyla darbe karşıtı gösteri düzenlendi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi önünde düzenlenen gösteriye, kenti etkisi altına alan yoğun kar yağışına rağmen 200'den fazla kişi katıldı, ülkenin demokratik seçimlerle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yapılan ordu darbesi protesto edildi.

Mısır bayrakları ve Mursi'nin fotoğraflarının yer aldığı dövizlerin taşındığı gösteride, 2013'teki askeri darbeyi gerçekleştiren ve bir yıl sonra cumhurbaşkanı olan Abdulfettah es-Sisi yönetiminin insan hakları ihlallerine sessiz kalan BM Güvenlik Konseyi'ne de tepkiler dile getirildi.

ABD'deki bir grup Türk toplumu temsilcileri de gösteriye destek verdi.