Mübarek her iki suçlamadan da aklandı. Çıkan kararlar Mübarek yanlılarınca sevinçle karşılanırken, 2011'deki olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınları sinir krizi geçirdi.

AFP'nin haberine göre, Kahire'deki mahkeme, 2011'de en az 1400 kişinin hayatını kaybettiği olaylar sırasında "göstericileri öldürme emri vermekle" ve yolsuzlukla suçlanan Mübarek'in beraatine karar verdi. Mübarek'in aynı yolsuzluk davasında yargılanan oğulları ile "göstericileri öldürme emri vermekle" suçlanan altı yardımcısı ve İçişleri eski Bakanı Habib el-Adili de aklandı.

SERBEST KALMAYACAK

Mübarek hakkında daha önce bir başka yolsuzluk davasından üç yıl hapis cezası verildiği için 86 yaşındaki siyasetçinin tahliye olmayacağı açıklandı.

Duruşmaya tekerlekli sandalyeyle katılan Mübarek, oğulları Ala ve Cemal ile aynı demir kafeste yer alırken, dönemin İçişleri Bakanı Adili ve altı yardımcısının ise başka bir kafese konulduğu görüldü.

Mübarek'in destekçileri ile 25 Ocak 2011 devriminde hayatını kaybedenlerin yakınları, duruşmanın yapıldığı bina önünde toplandı. Davanın görüldüğü Kahire'nin doğusundaki polis akademisi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Mısır yasalarına göre, söz konusu kararlara 60 gün içinde itiraz edilebiliyor. 

Bazı Mübarek karşıtları çıkan kararları duyunca sinir krizi geçirdi.

Mübarek lehine çıkan kararlar, olaylar sırasında hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından üzüntü, çığlık ve gözyaşlarıyla karşılandı. Polis Akademisi önünde toplanan kalabalık arasında karar sonucu yaşadığı şok nedeniyle bayılanlar ve sinir krizi geçirenler oldu.

Davullar çalan ve dans eden Mübarek destekçileri ise sevinç zılgıtları attı. Mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi lehine slogan atan destekçiler, karar dolayısıyla birbirlerine sarıldı.

Mübarek ve El Adly, protestocuların öldürülmeleri emri verdikleri suçlamasıyla yargılandıkları davada suçlu bulunmuş ve Haziran 2012'de müebbet hapis cezasına çarptırılmışlardı. Ancak geçtiğimiz yıl bu davanın tekrar görülmesi yönünde karar alınmıştı.

Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından yapılan seçimle cumhurbaşkanlığı koltuğuna Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi oturmuştu.

Mursi bu koltukta bir yıl kalabilmiş, hükümet karşıtı kitlesel gösterilerin ardından Temmuz 2013'te askeri darbeyle devrilmişti.