Mısır'da ilk aşaması ekim ayında gerçekleştirilen parlamento seçimlerinin ikinci aşamanın ikinci turu için yurt dışındaki 139 ayrı seçim bölgesinde oy verme işleminin birinci gününde yaklaşık 10 bin kişinin oy kullandığı bildirildi.

Yurt dışındaki seçimleri izlemekle sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamdi Sened Luza, gazetecilere yaptığı açıklamada, parlamento seçimlerinin ikinci aşamasının ikinci turunun ilk gününde yaklaşık 10 bin seçmenin oy kullandığını, ikinci günde oy kullananların sayısının artmasının beklendiğini söyledi.

Luza, genelde ikinci tura katılımın birinci tura göre daha düşük olduğunu ve bu seçimdeki katılım oranının düşük olmasının da bundan kaynaklandığını dile getirdi.

Mısırlı gurbetçiler seçimlerin ikinci ve son gününde de oy kullanmaya devam edecek. Ülke içinde ise seçmenler ikinci aşamanın ikinci turunun birinci gününde bugün 13 ilde oy kullanmaya başlayacak.

Yurt dışında 10 milyona yakın Mısırlı bulunuyor ve bunların büyük çoğunluğu başta Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Körfez ülkelerinde ikamet ediyor.

Geçen ekim ayında yapılan seçimlerin ilk aşamasında Mısırlı gurbetçilerin sandık başına gitme konusunda hevesli olmaması dikkati çekmiş ve katılımın yüzde 11, ikinci aşamanın ilk turunda ise katılım oranının yüzde 22 olduğu açıklanmıştı.

Parlamento seçimleri, ülkenin ilk seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından ilan edilen "Yol Haritası"nın son adımını oluşturuyor.

Seçimlerin birinci aşaması 14, İkinci aşama ise başkent Kahire'nin de içinde bulunduğu 13 ilde yapıldı. Her aşama ayrıca 2 turdan oluşuyor. İlk aşamanın ilk turunda halk, parti listeleri ve bağımsızların seçimi için sandık başına giderken, salt çoğunluğa ulaşamayan bağımsız adaylar arasında ikinci turda ayrı bir oylama yapılıyor. İkinci turda en çok oyu alan adaylar milletvekili olmaya hak kazanıyor. 14 il bazında yapılan ilk aşamanın ilk turu yurt dışında 17-18, yurt içinde 18-19 Ekim tarihlerinde yapılmıştı. İkinci tur ise yurt dışında 26-27, yurt içinde de 27-28 Ekim'de gerçekleştirilmişti. Kesin seçim sonuçlarına göre ilk turda 226 bağımsız ve parti listeleri kontenjanına ayrılan 60 sandalyenin tamamını "Mısır Sevgisi İçin Koalisyonu" elde etmişti. İkinci aşamanın ilk turunda, parti listelerine ayrılan koltukların tamamını yine Mısır Sevgisi İçin Koalisyonu elde etmiş ve Bağımsızlar için ayrılan 226 sandalyeden sadece 9'unu kazanmıştı.

Yeni parlamento 596 milletvekilinden oluşacak. Bunlardan 448'i bağımsız milletvekili. Birinci aşamada 226 bağımsız, ikinci aşamada 222 bağımsız aday seçiliyor. Parlamentoya sadece 120 milletvekili siyasi parti listelerinden girebilecek. Anayasaya göre milletvekillerinin yüzde 5'ini yani 28 milletvekilini Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi bağımsız aday listesinden atayacak.

Aralık ayının sonunda, 3 yıl aradan sonra açılması beklenen Mısır Parlamentosu 2012 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından feshedilmişti.