Mısır Hak ve Özgürlükler Koordinasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, 3 haftadan uzun süreden beri hapishanenin içme suyunu kesen güvenlik güçlerinin, zindanlara çok az miktarda, sağlıksız ve kirli su vermesi sonucu zehirlenme vakalarında artış olduğu belirtildi.

Ekim ayında İskenderiyye kentinin sular altında kalmasına ve su pompalarının arızalanmasına neden olan şiddetli yağmurdan beri hapishanenin suyunun kesildiği kaydedilen açıklamada, bu zamandan beri mahkumlara çok az miktarda, sağlıksız ve kirli su verildiği aktarıldı.

Açıklamada, daha önce değerinin kat kat üzerinde fiyatla satılan maden suyunun hapishaneye girişinin yasaklanmasının zehirlenme olaylarında artışa neden olduğu ve hapishane hastanesinin artan zehirlenme vakalarına cevap veremez duruma geldiği ifade edildi.

Bazı doktorların tekrarlanan zehirlenmenin mahkumlarda böbrek yetmezliğine neden olabileceği uyarısında bulunduğu kaydedilen açıklamada, mahkum yakınlarının da ilgili taraflara ve insan hakları örgütlerine hapishane yönetiminin ihlallerine karşı yakınlarının hayatını kurtarmak için müdahale etmeleri çağrısında bulunduğu bildirildi.

Kahire'nin kuzeyindeki İskenderiyye kentine 50 kilometre uzaklıkta bulunan 84 hektarlık alan üzerine kurulu hapishane, Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin buraya nakledilmesinin ardından artan güvenlik önlemleriyle, "askeri bir kale" görünümü almıştı.