Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin İngiltere'ye resmi ziyareti kapsamında İngiltere ile Hindistan arasında toplam hacmi 9 milyar sterlinin üzerinde olan bir dizi yatırım anlaşmasını imzalandığı açıklandı.

İngiltere Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada Modi'nin resmi ziyareti kapsamında iki ülke arasında İngiltere'de 1900 kişiye istihdam yaratması planlanan yaklaşık 9 milyar sterlin değerinde yatırım anlaşmasının imzalandığı açıklandı.

Hindistan ekonomisinin bu yıl sonunda yüzde 7,3 büyüme ile gelişen ekonomiler içerisindeki en yüksek büyümeyi kaydetmesinin beklendiği belirtilen açıklamada İngiltere ve Hindistan arasındaki toplam ticaret hacminin yaklaşık 20 milyar sterlin seviyesinde olduğu vurgulandı.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron, "Hindistan'da G-20 ülkeleri içerisinde en büyük yatırımcı olarak İngiliz şirketleri yaklaşık 700 bin kişiye istihdam sağlıyor. Hindistan İngiltere'de Avrupa Birliği'nin toplam yatırımından daha fazlasını yapıyor ve yılda 8 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bu ziyaret kapsamında İngiliz ve Hint şirketleri yeni işbirliklerini duyuruyorlar. Bu işbirlikleri toplamda 9 milyar sterlinin üzerinde" ifadelerini kullandı.

İngiliz Merlin Entertaintments 2017 yılında New Delhi'de "Madame Tussauds Müzesi"nin bir benzerini kuracağını açıkladı. Şirket önümüzdeki 10 yıl içerisinde Hindistan'daki yatırımlarını toplamda 50 milyon sterline çıkaracağını, "Legoland", "Discovery Centre" ve "Sealife Acquarium" markaları altında eğlence sektöründe yatırım yapacağını kaydetti.

İngiliz Holland & Barrett International ise Apollo Hospitals ile işbirliği yaparak Hindistan'da yaklaşık 20 milyon sterlin yatırımla beş yıl içerisinde 1000 mağaza açacağını duyurdu.

Hindistan'ın en büyük konut şirketi Housing Development Finance Corporation (HDFC) ise Londra Borsası'nda yaklaşık 750 milyon dolar karşılığı rupi cinsinden tahvil ihraç etmeyi planladığını duyurdu. Öte yandan Hindistan'ın önde gelen telekomünikasyon şirketi Bharti Airtel da yaklaşık 500 milyon sterlin değerinde Londra Borsası üzerinden tahvil ihracını planladığını açıkladı.

Ayrıca Standard Life, Bupa ve Aviva da Hindistan'daki ortak teşebbüslerine yaklaşık 238 milyon sterlin değerinde yatırım yapacaklarını duyurdu.

Lyod's of London ise gerekli düzenlemelerin tamamlanmasının ardından Hindistan'da sigorta hizmetleri alanında Hindistan'da faaliyet gösteremeye başlayabileceğini duyurdu. Hindistan'ın önde gelen bankalarında State Bank of India (SBI) Londra'da iki yeni şube açacağını belirtti.

Öte yandan Hindistan'ın Londra Borsası ve Hindistan'ın önde gelen bankalarından Yes Bank tahvil ve hisse senedi alanında ön anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında Yes Bank'ın 2016 yılının sonuna kadar Londra Borsası ile birlikte 330 milyon sterlin değerinde "yeşil tahvil" ihraç etmesi bekleniyor.

State Bank of India ve Londra Borsası yeni yatırımların finansmanında kullanılmak üzere "FTSE -SBI Hindistan Tahvil Endeksi" adı altında yeni bir endeksin oluşturulması konusunda anlaşmaya vardı.

İkili anlaşmalar içerisinde en önemlileri ise enerji sektöründe imzalandı. İngiliz Lighthouse Yenilenebilir Enerji Holdingi Hindistan'da yaklaşık 2 milyar sterlin değerinde yatırım yapacağını açıkladı.

İngiliz enerji şirketi OPG Power Ventures ise Hindistan'da yaklaşık 2,9 milyon sterlin değerinde yatırım yaparak yaklaşık 4200 megawatt kapasiteli güneş ve termal elektrik santrali kuracağını açıkladı.

Kloudpad Mobility Research şirketi Hindistan'ın güneyinde akıllı saat ve tablet bilgisayar üretecek yeni bir üretim merkezi kurmak için 100 milyon sterlin değerinde yatırım yapacağını ve 2 bin 500 kişiye istihdam yaratacağını belirtti.

Vodafone ise Hindistan'a yaklaşık 1,3 milyar sterlin değerinde yatırım yapacağını duyurdu.