Avrupa Birliği'nden (AB) yapılan açıklamada, Srebrenitsa soykırımının tarihin en karanlık sayfalarından biri olduğu ve tüm sorumluların hesap vermesi gerektiği belirtildi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Srebrenitsa soykırımının 21. yıl dönümü dolaysıyla yazılı açıklama yaptı.

"21 yıl önce tarihimizi en karanlık sayfalarından biri yazıldı" ifadesi kullanılan açıklamada, Srebrenitsa soykırımının Avrupa'nın kalbindeki açık bir yara olduğu belirtildi. Katliamının yıl dönümünde AB'nin, hayatını kaybedenlerin yakınlarının acısını paylaştığı belirtilerek, "Avrupa ve uluslararası toplum olarak, böylesine trajediler ve insanlık adına utanç verici olayların bir daha gerçekleşmemesi için bu katliamı hatırlamak ortak görevimizdir" ifadesine yer verildi.

ADALET ÇAĞRISI

Trajediden 21 yıl sonra bile kurbanların hala toprağa verildiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Hala giderilecek acılar, yerini bulacak adalet var. Katliamın tüm sorumluları hesap vermeli. Bu anma, tüm Bosna-Hersek vatandaşlarına müreffeh bir gelecek inşa etmek için geçmişten ders çıkarmamız gerektiğini hatırlatıyor. Bu, aynı zamanda Bosna-Hersek vatandaşları ve siyasi liderleri arasında birlikteliğin sağlanması çağrısı."

Açıklamada ayrıca AB'nin, Bosna Hersek'i desteklemeye devam edeceği de kaydedildi.