Moldova’da parlamento tarafından onaylanan Filip hükümeti, gece yarısı gizlice yemin ederek görevine başladı.

Parlamento önünde Rusya yanlısı politikalara yakınlığı ile bilinen muhalefetin de katıldığı hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle yemin töreni daha öncesinde basına duyurulmadı.

Moldova basınında yer alan haberlere göre, Avrupa yanlısı Demokrat Partili Pavel Filip’in başbakanlığını onaylayan kararı Cumhurbaşkanı Nikolay Timofti gece yarısı imzaladı.

Parlamento önünde erken seçim isteyen göstericilerin tepkisini almamak için Cumhurbaşkanlığı binasında yapılan yemin törenini Cumhurbaşkanı Timofti de izledi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Yon Peduraru da açıklamasında, “Cumhurbaşkanı, yeni hükümetin, ülke ekonomisini istikrara kavuşturacağına yönelik umudunu dile getirdi ve parlamento ile işbirliği yaparak Avrupai reformları gerçekleştirmesi için hükümete başarılar diledi” ifadelerini kullandı.

Bu arada, daha önce yemin töreninin gün içerisinde yapılacağını duyuran Cumhurbaşkanlığı Basın Sekreteri Vlad Tsurkanu, kamuoyunu yanılttığını belirterek istifa etti.

Başkent Kişinev’de iktidar karşıtları hükümetin istifası ve erken seçime gidilmesi amacıyla gece yarısı Moldova Parlamentosu’nu ablukaya almıştı. Parlamentoda, Filip’in başbakanlığının onaylanmasının ardından muhalefette bulunan Bizim Parti, Sosyalist Parti, Haysiyet ve Gerçek Platformu parlamento önünde gösteri düzenlemiş, gösteriler sırasında yaralanmalar ve gözaltılar olmuştu.