Mozambik hükümeti, ülkede yaşayan albinoları korumak üzere çeşitli kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu kuracağını bildirdi.

Mozambik Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yapan hükümet sözcüsü Mouzinho Saide, Mozambik'in, albino vatandaşlarını korumak için Adalet Bakanlığı, ülkede mensubu bulunan dinlerin temsilcileri ve diğer kuruluşlardan müteşekkil bir çalışma grubu oluşturacağını belirtti.

Son zamanlarda ülkede albinolara karşı, adam kaçırma, alıkoyma, saldırı ve diğer suçların arttığına dikkati çeken Saide, söz konusu çalışma grubunun albinoları korumak üzere hayata geçirileceğini ifade etti.

Mozambik'in kuzey bölgelerinde son 2 ayda albinolara karşı saldırıların artması ve 2 albino vatandaşın öldürülmesinin hükümetin çalışma grubu kurma kararında etkili olduğu bildirildi.

Resmi rakamlara göre 24 milyon nüfusa sahip Mozambik'te 30 bin kadar albinonun yaşıyor.

TANZANYALI ALBİNO ÇOCUKLAR ÜLKELERİNE DÖNDÜ

Öte yandan Tanzanya'da saldırıya uğrayan ve vücutlarının çeşitli uzuvları büyücülükte kullanılmak üzere kesilen 5 albino çocuk, ABD'de uygulanan tedaviyle protez uzuvlara kavuşarak Daresselam'a döndü.

ABD'li bir hayırsever tarafından tüm masrafları karşılanan çeşitli yaşlardaki 5 çocuğa, Philadelphia kentindeki bir hastanede özel tedavi uygulanarak protez el, kol ve ayak takıldı.

Soydan geçen bir metabolizma hastalığı olarak bilinen albinizmin görüldüğü kişilere albino deniliyor. Özellikle Doğu Afrika ülkelerinde binlerce Albino saldırı tehlikesi altında yaşıyor.

Batıl inanışların etkisiyle bazı Afrika ülkelerinde albinoların elleri ve ayakları kesilerek büyücülere satılıyor. Bu nedenle albinolar sık sık saldırıya uğrayarak öldürülüyor. Albinolar, sanılanın aksine görme bozuklukları dışında diğer insanlardan farklı, ciddi sağlık sıkıntıları yaşamıyor ancak vücut yapıları nedeniyle gerekli ihtimam gösterilmediği takdirde cilt kanseri riskleri artıyor. Güneş ışınları da albinolar için tehlike arz ediyor.