Venezuela Yüksek Mahkemesi, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun geçen hafta aldığı olağanüstü hal kararının anayasaya uygun olduğuna hükmetti.

Yüksek Mahkemenin açıklamasında “Ulusal ekonomiyi ciddi anlamda etkileyen sosyal, ekonomik, siyasi, doğal ve ekolojik durum için alınan olağanüstü hal ve ekonomik acil durum kararı anayasaya uygun görülerek onaylanmıştır.” ifadesi kullanıldı.

Muhalefetin çoğunluğu oluşturduğu parlamentoda salı günü reddedilen ancak Yüksek Mahkeme tarafından onaylanan kararın Maduro’nun ülkede sert güvenlik tedbirleri alabilmesinin de önünü açtığı belirtildi.

Pazartesi günü resmi gazetede açıklanan tedbirlerle, silahlı kuvvetlerin ve yerel komitelerin gıda dağıtımı ve satışı yapmasına izin verildi.

Maduro olağanüstü hal kararı sonrasında yaptığı açıklamasında, Venezuela'nın derin ekonomik krizin üstesinden gelmek için tüm üretim araçlarını iyileştirilmesi gerektiğini belirterek üretimi durduran iş adamlarının "ellerine kelepçe takılabileceği" uyarısında bulunmuştu.

MUHALİFLER SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

İlan ettiği 60 günlük olağanüstü hal boyunca kendisine özel yetkiler tanıyan Maduro'ya karşı binlerce protestocu, dün, Caracas şehir merkezinden Ulusal Seçim Konseyi (CNE) binasına yürümek istedi ancak polis barikatı ile karşılaştı.

Polis, barikatı aşmak isteyen göstericilere göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.