Venezuela resmi devlet televizyonu, Lopez'in yaklaşık 3 ay süren hükümet karşıtı gösterilerde halkı isyana teşvik ve komplodan suçlu bulunduğunu bildirdi.

Lopez'in lideri olduğu Voluntad Partisi yetkililerinden Freddy Guevara, muhalif liderin aldığı cezayı sosyal medyada, "Lopez alçakça mahkum edildi" ve "Artık mücadele için daha çok sebebimiz var" değerlendirmesinde bulundu.

Lopez, aldığı ceza nedeniyle ülkede 2019'da yapılacak başkanlık seçimlerinde yarışamayacak.

Ülkede muhalefetin, 6 Aralık'ta yapılacak genel seçimde Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'ni zorlayacak çoğunlukta oy alabileceği düşünülüyor.

Eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölümünün ardından 2013'de devlet başkanlığına seçilen Maduro, Lopez'i ve muhalefeti, başta ABD olmak üzere diğer ülkelerle işbirliği yaparak hükümeti devirmeye çalışmakla suçluyor.

Venezuela'da muhalefetteki Voluntad Partisi'nin lideri Leopoldo Lopez, ülkede 2014 başında düzenlenen ve 43 kişinin hayatını kaybettiği hükümet karşıtı gösterilerin baş aktörü haline gelmişti. 18 Şubat'ta başkent Caracas'ta yetkililere teslim olan Lopez hakkındaki cinayet ve terörizm suçlamaları ise gözaltına alınmasından bir süre sonra düşürülmüştü.

Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Lopez'in yargılama süreci devam ederken, savunma, mahkemeyi, tanıklarının dinlenmesine izin vermemekle suçluyor.