Ülkesindeki Müslümanları, Brüksel'deki terör saldırılarına sevinmekle suçlayan Belçika İçişleri Bakanı Jam Jambon hakkında, ayrımcılık yaptığı iddiasıyla toplu suç duyurusunda bulunuldu.

"Brüksel saldırıları sonrası Müslümanların büyük bir kısmı dans etti" diyen Jambon'a tepkiler devam ediyor. Federal Parlamento'daki açıklamasında iddiasını savunan ancak Müslüman vekillerin ısrarına rağmen delil sunamayan Jambon'a karşı Müslüman ve Hristiyan Belçikalılar ortak harekete geçti.

Sosyal medya üzerinde örgütlenen onlarca Belçikalı, ayrımcılıkla suçladıkları Bakan hakkında toplu suç duyurusunda bulundu. Adalet Sarayı önünde toplanan grup üyeleri, şikayet dilekçelerini yazdıktan sonra, savcılığa başvurdu.

"TOPLUMDAKİ TANSİYONU YÜKSELTİYOR"

Organizatörlerden Avukat Marie Pierre, Bakan'ın açıklamalarının toplumlar arası tansiyonu artıracağını ifade ederek, "Bunu kabul etmiyoruz. Buna tepki vermek gerektiğini gerektiğini gösteriyoruz. Çünkü bu normal değil. İçişleri Bakanı'nın bu şekilde cümleler kullanması normal değil. İçişleri Bakanı'nın görevi ülkede güvenliği sağlamaktır. Ancak bu cümlelerle toplumdaki tansiyonu yükseltiyor" dedi.

"SÖZLERİNİ GERİ ALMASI VE ÖZÜR DİLEMESİNİ İSTİYORUZ"

Bakan hakkında şikayette bulunan diğer bir kişi olan Liesbet Temmerman da, "Ben Müslüman değilim. Buradaki bir çok kişi de değil. İçişleri Bakanı kanıtlayamayacağı bir açıklama yaptı. Bakan işini iyi yapmıyor demektir. Bu da kabul edilemez. Bu harekete katılmak benim için çok önemli. Müslüman olmama rağmen onun söylediklerine katılmıyorum. Sözlerini geri alması ve özür dilemesini istiyoruz" diye konuştu.

"KANIT GÖSTERİN SAYIN BAKAN"

Afgan asıllı Belçika vatandaşı Semir Hamdat ise, Jambon'un söylediklerinin doğru olmadığını belirterek, "Öncelikle bu saldırılardan dolayı çok üzüntü duyuyoruz. Gerçekten söyledikleri doğru değil. Saldırılar tüm Müslüman toplulukları mutsuz etti. Sayın Bakan, biz mutlu değildik. Söyledikleriniz doğru değil. Lütfen sözlerinizi geri alın ya da bize kanıt gösterin" ifadesini kullandı.

"BU HEPİMİZİN MÜCADELESİ"

Bakana tepkiler, Müslüman siyasetçilerden de geliyor. Belçika Federal Parlamento Milletvekili Türk kökenli Veli Yüksel, Jambon'u eleştirdi. Jambon'a karşı Müslümanların toplu suç duyurusunda bulunmasının hukuk devletinde, demokrasi içerisinde normal olan bir süreç olduğuna dikkati çeken Yüksel, "Belçika toplumunu, 'Müslümanlar ve diğerleri' şeklinde ayrıştırmanın, ya da ötekileştirmenin Belçika'ya bir katkısı olmayacaktır" dedi.

Yüksel, Belçika'da yaşayan 800 bin kadar Müslüman kökenli vatandaşı ötekileştirmenin kabul edilemez olduğunu, belirterek, "Bu acı hepimizin acısı. Bu mücadele hepimizin mücadelesi. Böyle bir zamanda Müslümanların büyük bir kısmını terör örgütüne destek veriyor gibi göstermek, böyle bir algı oluşturmak çok tehlikeli" değerlendirmesini yaptı.

"MİLLİYETÇİLERE MESAJ VERİYOR"

Diğer bir Türk kökenli milletvekil Mahinur Özdemir, Jambon'u eleştirerek, "Özellikle İçişleri Bakanı'nın, o sorumluluktaki bir insan olarak, toplumu birleştirici yerde ayrıştırıcı söylemler ve Müslümanlara yönelik bir damgalama uygulaması hoş değil" dedi.

Jambon hakkında, daha önce de şikayetler olduğunu hatırlatan Özdemir, "Çeşitli dernekler şikayetlerde bulundu. Asıl mesele, şu olaylarda Jambon, milliyetçi partinin bir bakanı. En son anketlerde partisinin düşüşte olduğunu görüyoruz. Söylemleri, popülizmin yükseldiği bir ortamda bu kişilere vermek istediği bir mesaj, toplumuna vermek istediği bir mesaj" ifadelerini kullandı.

"TÜM BUNLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Brüksel Saint-Josse Belediye Başkanı ve Federal milletvekili Emir Kır ise, Belçika'nın en üst düzeydeki yöneticilerinin Müslümanlarla ilgili söyledikleri kabul edilemez olduğunu belirterek, "Özellikle İçişleri Bakanı, Müslümanların büyük çoğunluğunun 22 Mart terör olaylarından sonra dans ettiğini söylemişti. Bu tamamıyla bir hakarettir" diye konuştu.

Parlamentodaki oturumda kendisinden özür dilemesini istediklerini hatırlatan Kır, Bakan hakkında şikayette bulunulmasını desteklediğini belirterek, "Çünkü hiç kimse birkaç kişi yüzünden bir toplumu aynı kefeye koyamaz. Bu bağlamda Belçika Hükümeti'nin üst düzeydeki yöneticileri, maalesef ortalığı yatıştıracaklarına, kışkırtıcı muhabbetler yapıyorlar. Tüm bunların takipçisi olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

SALDIRILAR

Brüksel'de 22 Mart'ta havalimanı ve bir metro istasyonuna yönelik saldırılarda 32 kişi ölmüş, 270 kişi yaralanmıştı. Saldırıları, DAEŞ üstlenmişti. Belçika İçişleri Bakanı Jambon, 16 Nisan'da bir gazeteye verdiği demecinde "Brüksel saldırıları sonrası Müslümanların büyük bir kısmı dans etti" demişti. Bu açıklamalarına gösterilen tepki sonucu Federal Parlamento İçişleri Komisyonunda savunma yapan Bakan, sözlerinin arkasında dururken delil gösterememişti.