Birleşmiş Milletler (BM), Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması operasyonu nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan kişi sayısının 59 bine ulaştığını duyurdu.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Musul'da başlatılan operasyonların birinci ayını doldurduğu hatırlatıldı.

Operasyonlar nedeniyle 26 bini çocuk 59 bin kişinin yerlerinden edildiği belirtilen açıklamada, uluslararası toplumdan bu insanlara yardım etmeleri istendi.

Açıklamada, yerlerin edilen 40 bin kişinin BM ve Irak hükümeti tarafından oluşturulan kamplara sığındığı, sivil toplum örgütlerinin de hem kamplardakilere hem de DEAŞ'tan yeni kurtarılan bölgelerdeki ailelere destek verdiği ifade edildi.

Irak'ta yaklaşık 10 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğu vurgulanan açıklamada, bölgeye daha fazla yardım ulaştırılması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, kışın da yaklaşması nedeniyle ailelerin yiyecek ve ilacın yanı sıra battaniye ve ısıtıcaya da acil ihtiyaç duydukları belirtildi.

Irak ordusu, polis güçleri ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin katıldığı ve uluslararası koalisyonun havadan destek verdiği Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu, 17 Ekim'de başlamıştı.