Associated Press (AP) haber ajansının Arakan'dan kaçan, aralarında genç kızların da bulunduğu 29 kadın ile yaptığı röportajlara dayandırdığı haberinde, cinsel saldırıların aile bireylerinin gözlerinin önünde gerçekleştiği aktarıldı.

Haberde, Ekim 2016 ile Eylül 2017 arasında Myanmarlı askerlerin, 13-35 yaşlarındaki kadın ve kız çocuklarına sistematik şekilde tecavüz ettikleri ve şiddet uyguladıkları belirtildi.

Arakanlı kadınlar, gruplar halinde kamplara gelen üniformalı askerlerin kendilerine defalarca tecavüz ettiğini ve şiddet uyguladığını anlattı.

Bu kadınlardan isminin açıklanmasını istemeyen F. şunları kaydetti:

"Askerler, Arakan'daki köylere devamlı saldırıyorlardı. Ailemi öldürmüşlerdi. Erkek kardeşim kayıptı. Askerler bir gün eşimle kaldığımız eve geldiler. Eşimin ellerini bağladılar, başörtümle ağzını kapattılar. Daha sonra eşimin önünde bana teker teker tecavüz ettiler. Kocam ağzındaki örtüyü çıkarıp bağırmaya çalıştığında askerlerden biri onun boğazını kesti. Daha sonra askerler evimizi yaktı."

F, bu olaydan iki ay sonra hamile olduğunu öğrendiğini belirtti.

AP'nin kadınların verdiği ifadelerle ilgili ordu yetkilileriyle görüşme taleplerinin yanıtsız kaldığı vurgulandı.

Myanmar ordusunun geçen ay kendi içinde yürüttüğü soruşturmada, bu tarz şiddet eylemlerinin 
yaşanmadığı öne sürülmüştü.

ARAKANLI MÜSLÜMANLARA ETNİK TEMİZLİK

Birleşmiş Milletler raporlarına göre, 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'da zulüm ve katliamlardan kaçarak Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların sayısı 626 bine ulaştı. Köyleri tamamen yakılan Arakanlı Müslümanlardan binlercesinin katledildiği belirtiliyor.

Myanmar ordusunun etnik temizliğe dönüştürdüğü saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı, on binlercesi de kaçmanın yolunu arıyor. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.