Myanmar'da hükümet ile etnik gruplar arasında devam eden "dünyanın en uzun iç savaşını" bitirmek üzere toplanan 21. Asır Panglong Konferansı'nın ilk oturumu taraflar arasında anlaşma sağlanamadan sona erdi.

Ülkede, 11 silahlı etnik grubun oluşturduğu Birleşik Milliyetler Federal Konseyi (UNFC) Başkan Yardımcısı Naing Hantha, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk görüşmenin taraflara kendi görüşlerini sunma imkanı sağlamayı amaçladığını, bu sebeple henüz bir anlaşmaya varılamadığını belirtti.

Naing Hantha, "Konferans iyi bir başlangıç ve bizler, görüşmeler yoluyla yavaş yavaş karşılıklı güven inşa edeceğiz." dedi.

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, yaptığı konuşmada, çarşamba gününden bu yana devam eden konferansı barış inşası sürecinin bir parçası olarak değerlendirdi.

İlgili tarafların, ülkenin sorunlarının konferansta özgürce tartışıldığından endişe duymamalarını isteyen Suu Çii, "Barış hedefimize ulaşmak için sürekli çok çalışmamız gerekiyor. Burada bir sorun yokmuş gibi davranmak tehlikeli olur." dedi.

Siyasi yönetim ve güvenlik temasıyla başkent Nepido'da düzenlenen konferansa, merkezi hükümet, ordu ve etnik toplulukları temsil eden 92 siyasi partinin yanı sıra gerilla gruplarının temsilcilerinden oluşan toplam 750 delege katıldı.