Myanmar'da 54 yıllık askeri yönetimin ardından seçilen ilk sivil devlet başkanı Htin Kyaw parlamentoda yemin etti.

Parlamentoda düzenlenen törende yemin eden 69 yaşındaki Htin Kyaw, yeni hükümetin önceliğinin ülkede ulusal uzlaşmanın sağlanması, barış ortamının oluşturulması, halkın yaşam koşullarının geliştirilmesi, demokrasi ve federalizmi sağlayan bir anayasanın hazırlanması olacağını söyledi.

Ulusal Demokrasi Birliği'nden (NLD) Henry Van Thio ve ordunun devlet başkanı için aday gösterdiği Myint Swe de devlet başkanı yardımcıları olarak yemin etti.

NLD lideri Aung San Suu Çii de yeni kabinede dışişleri, elektrik ve enerji, eğitim ve başkanlıktan sorumlu devlet bakanı olarak görev aldı.

8 Kasım'daki seçimleri büyük bir farkla kazanan NLD lideri Suu Çii, anayasanın birinci derece yakınları yabancı ülke vatandaşı olanların devlet başkanlığı koltuğuna oturmasını yasaklayan hükmü dolayısıyla devlet başkanlığına aday olamamıştı. NLD, devlet başkanlığı için Suu Çii'nin çocukluk arkadaşlarından Htin Kyaw ile Henry Van Thio'yu aday göstermişti. Htin Kyaw, parlamentoda yapılan seçimde 652 oyun 360'ını alarak devlet başkanı olmaya hak kazanmıştı.

Bugün ilerleyen saatlerde eski Devlet Başkanı Thein Sein ile bir araya gelecek Htin Kyaw, 1 Nisan'da görevine başlayacak.