‘Siyah’ örgütün lideri beyaz çıktı

ABD’de siyahların yurttaşlık hakları için mücadele veren NAACP’nin lideri Rachel Dolezal’in biyolojik kökeninin ‘Avrupa asıllı beyaz’ olduğu ortaya çıktı. Dolezal ‘beyaz, siyah ve kızılderili melezi’ olduğunu iddia ediyordu

ABD’de 1909 yılından bu yana Afrika kökenli Amerikalıların yurttaşlık hakları için faaliyet yürüten sivil toplum örgütü NAACP’nin başkanı Rachel Dolezal’in ‘Avrupa kökenli bir beyaz olduğu’ ortaya çıktı. Eastern Washington Üniversitesi’nde Afrika Çalışmaları kürsüsünde profesör Dolezal, ırkçılık ve toplumsal adalet konularında Amerikan toplumunda sesi en çok duyulan kanaat önderlerinden... Dolezal’in biyojik ebeveynleri Ruthanne ve Larry Dolezal yaptıkları açıklamada kızlarının uzun zamandır ailevi kökenleri hakkında yalan söylediğini belirtti. Ailenin ‘Alman ve Çek kökenli Avrupalılarla, yerli Amerikalıların karışımı’ olduğunu belirten Dolezal çifti; kızlarının geçmişi hakkında söylediklerinin uydurma olduğunu fotoğraflarla kanıtladı. 

Dolezal çifti kızlarının Mississipi eyaletinde okurken siyahların yoğun olduğu bir sosyal çevre edindiği, siyah bir erkekle de evlenip boşandığını aktardı. Aileye göre Rachel Dolezal, ırksal kökenleri hakkında 2004’teki boşanmasının ardından yalan söylemeye başladı ve görünüşünü değiştirdi. Ruthanne Dolezal, “Rachel olmadığı biri olmak istedi. Kendisi olmayı değil; kendini Afrika kökenli ya da melez bir Amerikalı olarak göstermeyi seçti. Bu doğru değil” açıklamasını yaptı.

Irksal kökeni hakkında yalan söylemesinin ortaya çıkmasıyla ABD’de manşetlere konu olan Rachel Dolezal, devam eden bir dava yüzünden çiftle görüşmediğini ve onları ‘gerçek ebeveynleri’ olarak görmediğini duyurdu. Dolezal’in emniyet ombudsmanlığını yaptığı Spokane şehrinin belediyesi de yaptığı açıklamada; aktivistin kayıtlarda etnik kökenini ‘beyaz, siyah ve yerli Amerikalı karışımı’ olarak bildirdiğini belirtti. NAACP’nin Spokane bürosunun eski başkanı James Wilburn ise geçmişte kurumun başkanlığını Avrupa kökenli bir beyazın yürüttüğünü belirterek Dolezal’ın ırkı nedeniyle göreve seçilmediğini vurguladı. Fakat Dolezal siyah bir gönüllüyü babası; eski kocasının kardeşlerini yeğenleri olarak tanıtıp yalan söylediği için tartışma devam ediyor.