Ulusal Havacılık Ve Uzay İstasyonu NASA'nın bir süredir, uzayda asteroit yakalama yönünde çalışmalarda bulunduğunu biliniyor. NASA'nın yörüngeleri çoğunlukla Mars ile Jüpiter arasında kalan gök cisimlerini yakalamaya yönelik araştırmalarında ise bariz bir eleman açığından söz ediliyor.

NASA, bu bağlamda uzaydaki küçük gezegenleri yakalamak amacıyla gerçekleştireceği görevlerde değerlendirmek üzere yeni asistanlar aradığını duyurdu.

NASA YENİ ELEMAN ARIYOR

NASA, var olan eleman açığını kapatmak adına yalnızca havacılık şirketlerinden yardım almayı tercih edeceğini ifade etti.

Fakat ajans, Asteroid Redirect Mission Umbrella(ARM-UP), Agency Announcement (BAA) projeleri kapsamında farklı alanlara da yönelebileceğinin sinyallerini verdi.

NASA böylece asistan değerlendirme skalasını daha geniş tutacak.

NASA'NIN GÖREV TANIMINDA NELER OLACAK?

NASA'nın uzayda asteroit yakalamaya yönelik görevi iki aşamayı içerecek.

NASA, ilk olarak uzaya asteroit sürüklenmelerine ilişkin bilgi toplamak amacıyla insansız bir araç gönderecek. Bu, ajansın 2021 yılı robotik lansman tanımının bir aşamasını oluşturacak.

2028 olarak planlanan ikinci aşamada ise NASA asteroit örneklerini toplamak amacıyla Orion uzay aracını içerisindeki ekiple birlikte uzaya gönderecek.

NASA, Eylül 2016'dan itibaren personel alımı başvurularına açık olacağını belirtti.

Ajans, önümüzdeki 3 ila 5 yılı kapsayan bir süreçte teknik uzmanlık, soruşturma ekibi üye başvurularını değerlendirecek.

NASA tarafından resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen, Asteroit görevi için 1.25-1.4 milyar dolar arasında bir harcama yapması bekleniyor.