Bu toplantıda, Türkiye'nin savunma planlarını kuvvetlendirme konuları görüşülecek. Bu görüşmelerin geçen hafta yaşanan olayla ilgisi yok. Bu süreç, NATO'nun Türkiye'ye uzun dönemli taahhütleriyle ilgili. Bu süreç, birkaç yıldır devam ediyordu" dedi.

Stoltenberg, NATO Genel Merkezi'nde yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı girişinde açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin güvenliğini arttırmak için tedbirler üzerinde çalışıldığını ifade eden Stoltenberg, "Rusya ile ilişkilerimizde öngörülebilirliği yeniden sağlamanın yollarını görüşeceğiz" diye konuştu.

Stoltenberg, Rusya'nın NATO sınırlarında askeri mühimmat ve teçhizat konuşlandırmasıyla ilgili, "Rusya, uzun süredir NATO çevresinde gelişmiş askeri mühimmat konuşlandırıyor. Bu durumu Suriye'de, Batıklarda, Karadeniz'de gördük. Bu, Rusya'nın davranış tarzı haline geldi. Bu nedenle NATO kuvvetlerinin hazırlık seviyesi arttırıldı. NATO'nun Doğu'daki askeri varlığını arttırdık. Rusya, NATO sınırlarına gelişmiş askeri teçhizatlar yerleştirdi. Bunu yakından takip ediyoruz. NATO bu yeni güvenlik çerçevesine uyum sağlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

NATO'nun müttefiki olan Türkiye'nin savunmasını on yıllardır desteklemekte olduğunu ve buna devam edeceğini vurgulayan Stoltenberg, "NATO, son yıllarda Türkiye'deki hava savunmasını arttırdı. Bu toplantıda, Türkiye'nin savunma planlarını kuvvetlendirme konuları görüşülecek. Bu görüşmelerin geçen hafta yaşanan olayla ilgisi yok. Bu süreç, NATO'nun Türkiye'ye uzun dönemli taahhütleriyle ilgili. Bu süreç, birkaç yıldır devam ediyordu" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, Türkiye'ye ABD, İngiltere, İspanya, Almanya, Danimarka ve diğer NATO üyesi ülkelerin çeşitli askeri kapasiteleri ile destek sağladığını belirterek, "Bütün desteklemeler, Türkiye'nin güvenliğine yönelik tedbirler. Türkiye'nin hava savunma kapasitesi birkaç yıldır arttırıldı. Şimdi tansiyonu düşürmeye ve geçen hafta yaşanan benzeri durumları önlenmeye yönelik mekanizmalar üzerinde odaklanmalıyız" diye konuştu.

DAEŞ'e karşı mücadelede, NATO ve müttefiklerin anahtar rol oynadığını vurgulayan Stoltenberg,"NATO ve ortakları, DAEŞ'e karşı kurulan uluslararası koalisyonun omurgası" dedi.