Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, NATO gemilerinin sığınmacı krizini durdurmak amacıyla Ege Denizi'ndeki operasyonlarının etkinliğine ilişkin, "Çok açık ki bu noktadaki sorunlar, Türkiye'nin tek taraflı iddia ve tutumlarının bir sonucudur" dedi.

Çipras ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptıkları görüşme sonrası başbakanlık konutunda basın toplantısı düzenledi.

Yunanistan'ın insan kaçakçılığını durdurmak ve düzensiz göçmen geçişlerini engellemek adına uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü çabayı göstereceğini vurgulayan Çipras, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki mutabakat sonrası Ege Denizi'ndeki geçişlerin azalmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Çipras, Ege'de bu yöndeki faaliyetlerin tam anlamıyla etkin bir hale gelmesi için uzun bir yol kat edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Çok açık ki bu noktadaki sorunlar Türkiye'nin tek taraflı iddia ve tutumlarının bir sonucudur. Bunu ayrıca, hava sahamızın komşu ülke tarafından gerçekleştirilen ihlalleri şeklinde de görmekteyiz. Egemenlik haklarımıza karşı gerçekleştirilen bu ihlalleri kabul etmeyeceğiz ve müsamaha göstermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Ege'de uluslararası bir krizi çözme ihtimalinin şu anda test edildiğini kaydeden Çipras, "Yine çok açık ki karşılıklı saygı temelinde bu ortak çabalarımızı durdurmayıp daha da etkin hale getirmemiz gerekli" ifadelerini kullandı.