Türkiye, ulusal güvenliğine yönelik son saldırı ve tehditler üzerine terörizme karşı alınan tedbirler ve icra edilen operasyonlar hakkında müttefiklerini bilgilendirmek ve istişarelerde bulunmak amacıyla Kuzey Atlantik (NATO) Konseyi'ni Washington Anlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca toplantıya çağırdı.

Stoltenberg, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin talebi üzerine NATO Konseyi'nin Salı günü toplanacağını duyurdu. İttifak üyelerinin gelişmeleri çok yakından takip ettiğini belirten Stoltenberg, üyelerin Türkiye ile dayanışma içinde bulunduğunu ifade etti

Washington Anlaşması'nın 4. maddesi, bir üyenin, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ve güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü durumda tüm İttifak üyeleriyle iştişarelerde bulunmasını içeriyor. Anlaşmanın beşinci maddesi ise bir İttifak üyesine yönelik saldırıya ortak cevap verilmesini öngörüyor.

NATO tarihinde 4. madde daha önce Türkiye ve Polonya tarafından işletilmiş, 5'inci maddeye ise sadece 1 kez, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD tarafından başvurulmuştu.

Büyükelçiler düzeyinde toplanan NATO Konseyi kararlarını oy birliğiyle alıyor.

Ankara son günlerdeki farklı terör saldırılarıyla ilgili NATO üyelerini Cuma günü bilgilendirmiş ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Stoltenberg'le telefonla görüşmüştü.

STOLTENBERG BBC’YE KONUŞTU

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin NATO Konseyini toplantıya çağırmasıyla ilgili "Türkiye'nin böyle bir toplantı talebinde bulunmasının çok doğru ve çok zamanında olduğunu düşünüyorum" dedi.

İngiliz yayın kurumu BBC'ye konuşan Stoltenberg, NATO Anlaşması'nın 4'üncü maddesinin, İttifak ülkelerin toprak bütünlüğü ya da güvenlikleri tehdit edilirse NATO Konseyini toplantıya çağırmaya müsaade ettiğini kaydetti. Dolayısıyla toplantının Türkiye'nin bu yöndeki talebi üzerine yapılacağını belirten Stoltenberg, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin böyle bir toplantı talebinde bulunmasının çok doğru ve çok zamanında olduğunu düşünüyorum. Bu toplantıda Suriye, Irak ve çevresi ile Türkiye'nin NATO sınırları yakınındaki kargaşayı ve istikrarsızlığı ele alacağız."

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile önceki gün telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Stoltenberg, bu görüşmede kendisine son saldırılarda hayatını kaybedenlerle ilgili başsağlığı dilediğini ve Türkiye'nin İŞİD ile mücadele ve sınırdaki kontrolü artırma çabalarından dolayı memnuniyetini ilettiğini belirtti.

Türkiye bugün, ulusal güvenliğine yönelik son saldırı ve tehditler üzerine terörizme karşı alınan tedbirler ve icra edilen operasyonlar hakkında müttefiklerini bilgilendirmek ve istişarelerde bulunmak amacıyla Kuzey Atlantik (NATO) Konseyini Washington Anlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca toplantıya çağırmıştı. Anlaşmanın bu maddesi, bir üyenin, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ve güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü durumda tüm ittifak üyeleriyle istişarelerde bulunmasını içeriyor. Anlaşmanın beşinci maddesi ise bir İttifak üyesine yönelik saldırıya ortak cevap verilmesini öngörüyor.