NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin coğrafi konumunun onu ittifak için önemli bir müttefik yaptığını söyledi.

Stoltenberg, düşünce kuruluşu German Marshall Fund'un düzenlediği "Avrupa Savunması ve Transatlantik Güvenlik" konulu etkinlikte konuştu. Türkiye'ye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Stoltenberg, "Türkiye, bir çok sebepten ötürü NATO için önemli bir müttefik. Bu sebeplerden biri, Türkiye'nin konumu. Türkiye'nin doğuda, Karadeniz'de Rusya ve Gürcistan'la; güneyde de karışıklık, şiddet ve DEAŞ'ın bulunduğu Irak ve Suriye'yle sınırı var. Türkiye'nin bu coğrafi konumu, onu önemli bir müttefik yapıyor." dedi.

"TÜRKİYE'NİN İTTİFAK İÇİN İFADE ETTİĞİ BÜYÜK ÖNEMİ HATIRLAMAK ZORUNDA KALIYORUZ"

Türkiye'nin aynı zamanda 3 milyon kadar sığınmacıya ev sahipliği yaptığını da hatırlatan NATO Genel Sekreteri, "Türkiye, aynı zamanda bizim Afganistan, Kosova ve diğer yerlerdeki görevlerimize yaptığı katkıdan dolayı da önemli bir müttefik. Bu yüzden de, özellikle hem doğu hem de güneydeki zorlukları gördüğümüz zaman, Türkiye'nin ittifak için ifade ettiği büyük önemi hatırlamak zorunda kalıyoruz." diye konuştu.

"ERDOĞAN'IN PUTİN'LE GÖRÜŞMESİNİ OLUMLU BULUYORUM"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesine değinen Stoltenberg, "NATO ülkeleri liderlerinin Rusya lideri ile görüşmesini olumlu buluyorum. Bunu birçok lider yaptı ve normal bir durum. Görüşmeler, aynı fikirde olunduğu anlamına gelmiyor, ancak en azından diyalog içinde olduğumuzu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, geçen sene Rus uçağının düşürülmesinin ardından, bizzat kendisinin iki ülke arasında diyalog kurulması çağrısı yaptığını hatırlatarak, Erdoğan ve Putin arasındaki irtibatın DEAŞ'le mücadele konusunda da önem arzettiğini söyledi.

"BOMBALANAN TBMM'Yİ GÖRDÜĞÜMDE ETKİLENDİM"

Eylül ayındaki Türkiye'yi ziyareti sırasında F16'larca bombalanan TBMM'yi gördüğünde etkilendiğini kaydeden Stoltenberg, "Darbe girişimi sırasında Meclis, milletvekilleri içerideyken bombalandı. Bu aynı zamanda Türkiye'deki demokratik kurumlara dönük de bir saldırıydı. Tüm partilerle görüştüm ve hepsi başarısız darbe girişimi nasıl kınadıklarını anlattı." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin darbe girişimi arkasında olan kişileri yargılama hakkı olduğunu vurgulayan NATO Genel Sekreter, ancak bunun hukukun egemenliği ilkesi çerçevesinde yapılmasının önemli olduğunu ifade etti. Stoltenberg, bu konuya dair Avrupa Konseyi ve Türkiye arasındaki irtibatı önemli bulduğunu dile getirdi.

Stoltenberg, "NATO komuta yapısında çalışan bazı Türk görevlilerin çalıştıkları ülkelerde sığınma başvurusunda bulunduğu doğru. Bu konuda karar vermek ülkelerin kendisine kalıyor. NATO komuta yapısındaki askeri görevlerdeki Türk personellerde değişiklik oldu. Türkiye'nin bu yerleri dolduracağını sanıyorum. Buralarda kimlerin görevlendirileceği de Türkiye'ye kalıyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin sığınmacı krizinde Avrupa için önemli bir noktada olduğunu hatırlatan NATO Genel Sekreteri, "Avrupa'nın geri kalanının sığınmacı krizinin yönetiminde Türkiye'nin oynadığı rolün önemini anlaması önemli." ifadesini kullandı.

NATO'nun demokrasi, hukukun egemenliği, kişisel özgürlük gibi değerler üzerine kurulu olduğunu belirten Stoltenberg, Türk yetkililerinin darbe girişimi arkasında olanları hukukun egemenliği temelinde yargılanacağını kendisine ziyareti sırasında söylediğini aktardı.

Stoltenberg, NATO Parlamenterler Asamblesi toplantısına katılmak üzere pazar günü İstanbul'da olacağını sözlerine ekledi.