NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sığınmacı kriziyle mücadelede Ege Denizi'nde görev yapan ittifak gemilerinin sayısının gelecek günlerde artırılacağını belirtti.

Stoltenberg, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ı ziyaret etti.

Görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Stoltenberg, Türkiye, Yunanistan ve Almanya'nın talebi üzerinde, Ege Denizi'nde sığınmacı krizine karşı başladıkları görevle ilgili bilgi verdi.

Stoltenberg, "Operasyonel olduğumuz alanı genişlettik. Yunan adası Midilli etrafına yoğunlaşmaya başladık ve önümüzdeki gün ile haftalarda daha güneye hareket etmeyi planlıyoruz" dedi.

Avrupa sınır ajansı Frontex ile gerçek zamanlı bilgi paylaşımı prosedürü üzerinde anlaşmaya vardıklarını kaydeden Stoltenberg, "Bu önemli. Çünkü NATO gemileri Ege'de bilgi topluyor, gözetleme ve keşif görevlerinde bulunuyor, durumu izliyor. Bu, aynı zamanda hem Yunan hem Türk sahil güvenlik birimleri hem de Frontex için önemli" diye konuştu.

NATO'nun Ege Denizi'ndeki gemi sayısını artırmaya karar verdiğini anlatan Stoltenberg, "Bölgede şimdi 5 gemi var. Önümüzdeki günlerde daha fazla gemi olacak. Ayrıca çoğu gemide helikopter de var. NATO'nun modern teknolojilerle donatılmış gemi varlığını artırıyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE-SURİYE SINIRINDAKİ DURUM

Stoltenberg, Türkiye-Suriye sınırındaki duruma ilişkin ise şunları söyledi:

"Türkiye için halihazırda bazı güvence önlemlerimiz var. Bunlar da erken uyarı uçakları AWACS, donanma ve Türkiye'ye güvence sunan diğer imkanlar demek. Örneğin Türkiye'nin hava savunmasını güçlendiren patriot füze bataryaları var. Tüm bunlar bize bilgi ve bölgede durumu izleme imkanı da sunuyor. Türkiye ile sınırda gözetleme faaliyetlerini artırma ve yoğunlaştırmaya karar verdik. Bunu en iyi şekilde gerçekleştirecek yöntemlerle ilgili olarak Türkiye ile mutabakata varma sürecindeyiz."