ABD'nin New York kentinde toplanan yüzlerce İsrail yanlısı, İran ile P5+1 ülkeleri arasında Viyana'da varılan anlaşmayı protesto etti.

New York'un ünlü Times Meydanı'nda düzenlenen ve çoğunluğunu Yahudilerin oluşturduğu yaklaşık bin 500 kişinin katıldığı "İran'ı Durdurun" başlıklı gösteride, ABD Kongresi'ne anlaşmayı reddetme çağrısı yapıldı.

"İran'a güvenmeyin" ve "İran'a nükleer yok" yazılı pankartların taşındığı gösteride, New York eski Valisi George Pataki ve ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi eski Başkanı Pete Hoekstra'nın da aralarında olduğu yaklaşık 20 politikacı, akademisyen ve gazeteci konuşma yaptı.

Gösterinin organizatörlerinden Jeffrey Wiesenfeld, nükleer anlaşmanın Kongre'den geçmesini engellemek için 60 gün sürecek bir ulusal kampanya başlattıklarını ilan etti.

Protesto sırasında meydanda toplanan bir grup siyonizm karşıtı Ortodoks Yahudi ise nükleer anlaşmaya destek gösterisi düzenledi.

İran bayrağıyla gösteriye katılan bu gruba, nükleer anlaşma karşıtları tarafından sözlü tacizde bulunulduğu görüldü.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Haham Dovid Feldman, "İsrail siyaseti ve dünya üzerindeki birçok milletin arzuladığı bir anlaşmayı yok etmek için her şeyi yapıyor" diye konuştu.

İsrail devletinin Yahudilerin tamamını temsil edemeyeceğini belirten Feldman, İsrail'in kendisi nükleer silahlara sahipken İran'ın sahip olmasından endişe duymasının ikiyüzlülük olduğunu ifade etti.

İran ile sağlanan nükleer anlaşma, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından pazartesi Kongre'ye sunulmuştu. Kongre'ye anlaşmayı gözden geçirmesi için tanınan 60 günlük süre pazartesi başladı.

Cumhuriyetçilerin kontrolü altında olan Kongre'nin, yönetim tarafından kendilerine dün teslim edilen anlaşmayı gözden geçirmesi için 60 günlük süresi bulunuyor.

Kongre'den anlaşmayı reddeden bir tasarı geçerse Obama, bu tasarıyı veto edebilecek. Daha sonra Senato'nun, Obama'nın vetosunun önüne geçmek için ret tasarısını üçte ikilik çoğunlukla, yani en az 67 senatörün desteğiyle kabul etmesi gerekiyor. Diğer bir ifadeyle Obama'nın, vetosunu korumak için 34 senatörü ikna etmesi yeterli olacak.