Nijerya'da çoban ve çiftçiler arasında yaşanan şiddet olaylarında 22 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Benue eyaleti polis sözcüsü Moses Yamu, AA'ya yaptığı açıklamada, çoban ve çiftçiler arasında Logo ve Ukum yerel yönetim bölgelerinde son birkaç gündür meydana gelen çatışmalarda 22 kişinin öldürüldüğünü belirtti. Yamu, saldırılarla ilgili geniş çaplı soruşturmanın başlatıldığını kaydetti.

Öte yandan, hükümeti bu olaylardaki kayıplarla ilgili gerçek rakamları vermemekle suçlayan yerel medya kaynakları ve yerli halk, 3 günlük saldırı bilançosunun en az 70 olduğunu savundu.

"Channels Television" yerel televizyon kanalının Logo bölgesinden Jimmy Meeme adındaki bir toplum liderine dayandırdığı habere göre, sadece Meeme'ye bağlı 10 kabilenin 6'sına yapılan saldırılarda 70 kişi öldürüldü.

Küresel Terör Endeksi'ne göre, 2014'te bin 200 kişinin ölümüne neden olan Fulanili çobanlar, dünyanın en fazla ölüme yol açan 4. grup olmuştu.

Ülkenin orta kesimlerindeki çatışmaları izleyen Azınlık Raporu Platformu, ocak ayında Fulani kabilesinden çobanların, Nasarawa eyaletinde Afo ve Udeni Magaji kabilelerine düzenlediği saldırılarda 38 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Fulani çobanlarının, ülkede Hristiyanların çoğunlukta olduğu güney bölgelerinde 18. yüzyıl İslam reformcusu Şeyh Osman Dan Fodio'nun öğretilerini yaymaya çalıştığı ileri sürülüyor.

Hayvanlarına yiyecek bulabilmek için ülkenin güneyine göç eden Fulaniler ise çiftçilerin hayvanlarını çalmaya çalıştığını ve kendilerine saldırdığını iddia ediyor.