Nijerya'nın iç kesimlerinde yer alan Savana bölgesinde çoban ve çiftçiler arasındaki çatışmalar kaygı verici boyuta ulaştı.

Ülkenin "Orta Kuşak" olarak da bilinen Benue, Plateau, Taraba ve Nasarawa eyaletlerinde 20 yıldır ekilebilir ve otlak alanlar için devam eden çatışmalar, 2014'ten bu yana şiddetlendi.

Çobanlar ve çiftçiler arasındaki çatışmaların temelini tarla, otlak ve su gibi temel kaynakların kullanımı oluşturuyor.

Bölgede yerleşik çiftçiler, büyükbaş hayvanlarıyla göçebe yaşayan Fulani çobanlarını ürünlerine zarar vermek ve hayvanlarını başıboş bırakmakla suçluyor.

Benue eyaletinde şubat ayında çıkan çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, geçen ay Enugu eyaletinde çıkan ayaklanmada da 40'dan fazla kişi ölmüştü.

Eski Nijerya Senatosu Başkanı David Mark, Fulani kabilesinden çobanların şubat ayında düzenlediği baskınlarda Benue eyaletine bağlı Agatu kabilesinden "yaklaşık 500 kişinin katledildiğini" ileri sürdü.

Devlet Başkanı Muhammed Buhari de cinayetleri kınadığı açıklamasında ölü sayısının 100'ün üzerinde olduğunu doğruladı.

BİNLERCE KİŞİ YERLERİNDEN OLDU

Son aylarda şiddetlenen çatışmalar nedeniyle binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Kendisi de Fulani kabilesinden olan Buhari, çatışmaların sona erdirilmesi için güvenlik güçlerine talimat verdi.

Diğer yandan yöre halkının Fulani kabilesine tepkisi, geçen hafta sonu Nasarawa eyaletinde 20 Fulanili çobanın öldürülmesiyle ve 83 ineğin telef edilmesiyle sonuçlandı.

Küresel Terör Endeksi'ne göre, 2014'te bin 200 kişinin ölümüne neden olan Fulanili çobanlar, dünyanın en fazla ölüme yol açan 4. grup olmuştu.

Ülkenin orta kesimlerindeki çatışmaları izleyen Azınlık Raporu Platformu, ocak ayında Fulani kabilesinden çobanların, Nasarawa eyaletinde Afo ve Udeni Magaji kabilelerine düzenlediği saldırılarda 38 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Fulani çobanlarının, ülkede Hristiyanların çoğunlukta olduğu güney bölgelerinde 18. yüzyıl İslam reformcusu Şeyh Osman Dan Fodio'nun öğretilerini yaymaya çalıştığı ileri sürülüyor.

Hayvanlarına yiyecek bulabilmek için ülkenin güneyine göç eden Fulaniler ise çiftçilerin hayvanlarını çalmaya çalıştığını ve kendilerine saldırdığını iddia ediyor.