Nijerya Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Attahiru Jega, düzenlediği basın toplantısında, üst kurul üyeleriyle yaptıkları toplantı sonrasında seçimin 6 hafta ertelenmesine karar verdiklerini açıkladı.

Kararın güvenlik kaynaklarının tavsiyeleri doğrultusunda demokrasi çıkarlarının korunması ve seçimin güvenliği açısından alındığını belirten Jega, 14 Şubat olarak planlanan devlet başkanlığı ve parlamento seçiminin kanunların tanıdığı süre çerçevesinde 28 Mart'a ertelendiğini duyurdu.

Komisyonunun bir üst düzey yetkilisi dün AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimin en az 4 veya 6 hafta ertelenmesinin beklendiğini söylemişti. Ordu kaynakları da askere belirli zaman tanınmaması halinde seçimin güvenli bir ortamda yapılmasının garanti edilemeyeceğini kaydetmişti. Güvenlik kaynakları da seçimin ertelenmesini destekliyordu.

Bu arada ordu, Lagos başta olmak üzere, ordu ve Boko Haram arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı kuzeydoğudaki kentlerde güvenlik önlemlerini önemli ölçüde sıkılaştırdı.

Terörle Mücadele Merkezi Müdürü Mike Omeri, ''kadın canlı bombaların'' seçim merkezlerini hedef alacak saldırılar düzenleyeceği yönünde istihbarat bilgisine ulaştıklarını söylemişti. Ülkenin kuzeydoğusundaki Gombe kentinde 2 Şubat'ta, Devlet Başkanı Goodluck Jonathan'ın seçim mitinginin ardından düzenlenen intihar saldırısında 5 kişi yaşamını yitirmiş, 8 kişi yaralanmıştı.

Seçimlerde Devlet Başkanı Goodluck Jonathan dahil 14 aday yarışıyor. Yarışın, Jonathan ve ana muhalefet partisi Yenilikçi Parti'nin adayı Muhammadu Buhari arasında geçeceği tahmin ediliyor.