Uluslararası Af Örgütü, Nijerya'da askeri operasyon sonrasında ortaya çıkan toplu mezarın araştırılması çağrısı yaptı.

Londra merkezli örgütün açıklamasında, Nijerya'da ordunun Kaduna eyaletinde Şii Nijerya İslam Hareketine (IMN) karşı aralık ayında düzenlediği operasyonun ardından 347 cesedin toplu halde gömülmesi "vahşet" olarak nitelendirildi.

Şii hareketin lideri Şeyh İbrahim Zakzaki'nin de halen gözaltında olduğu hatırlatılan açıklamada, sorumluların adalet önüne çıkarılması gerektiği ifade edildi.

Kaduna eyaleti sekreteri Balarabe Lawal, soruşturma komisyonuna, bir operasyon sonrası 347 cesedi Mando mezarlığına topluca gömdüklerini söylemişti. Operasyonun Nijerya Genelkurmay Başkanı'na suikast girişiminin ardından başlatıldığı açıklanmıştı. 

Nijerya İslami İşler Yüksek Konseyi 14 Aralık'ta yaptığı açıklamada, IMN'ye karşı düzenlenen askeri operasyonla ilgili soruşturma başlatılmasını talep etmişti. 

Nijerya ordusu, Şiilerin 12 Aralık'ta General Tukur Buratai'nin konvoyunun geçişini engellemesi üzerine Zaria'daki Bakiyyetullah Hüseyniyesi’ne operasyon düzenlemişti. Ordu, Şii din adamı İbrahim Zakzaki ve destekçilerinin hedef alındığı operasyonda 7 kişinin öldüğünü iddia ederken, İnsan Hakları İzleme Örgütü 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini ileri sürmüştü. IMN ise en az 700 üyesinin öldürüldüğünü öne sürüyor.

Şiiler, Nijerya'daki yaklaşık 80 milyon Müslüman nüfusun küçük bir kısmını oluşturuyor. Genellikle ülkenin kuzeyindeki Kano, Sokoto ve Kaduna kentlerinde yaşayan Şiilerin nüfusunun 4-6 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor. Daha önce barış içinde yaşayan Şiiler ve Sünniler arasında birkaç yıl önce, Sünni bir din adamının Şiiler tarafından öldürülmesinin ardından gerilim yaşanmıştı.