Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, Nijer Deltası'ndaki petrol boru hatlarına yönelik saldırıların ülke güvenliğine ve ekonomisine büyük zarar verdiğini belirtti.

Buhari Plateau eyaletindeki Ulusal Siyaset ve Strateji Araştırma Enstitüsü'ndeki konuşmasında, "Nijer Deltası'ndaki petrol boru hatlarına düzenlenen saldırılar ülke ekonomisini ve güvenliğini tehdit ediyor." dedi. Buhari, söz konusu saldırıları gerçekleştirenlerin yargı önünde hesap vererek cezalarını çekmeleri gerektiğini dile getirdi.

Saldırılara misliyle karşılık verileceğini kaydeden Buhari, "Sorumlular yasal çerçevede cezalandırılacaktır." ifadesini kullandı.

Başkan Buhari, petrol tesislerine saldırılar sonrası ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasında da önemli düşüş yaşandığına işaret ederek, saldırıların ülkeye sadece maddi zarar vermediğini çevre için de büyük tehdit oluşturduğunu vurguladı.

SALDIRILARI NİJER DELTASI İNTİKAMCILARI ÜSTLENDİ

Ülkede kısa süre önce Nijer Deltası İntikamcıları (NDİ) tarafından Bayelsa eyaletinde bulunan petrol tesislerine yönelik bombalı saldırı gerçekleştirilmişti.

Örgütün internet sitesinden yapılan açıklamada, Bayelsa eyaletindeki üç ayrı boru hattına saldırı düzenlendiği bildirilmiş, saldırılara, Nijerya ordusunun bölgedeki operasyonları gerekçe gösterilmişti.

Buhari, Nijer Deltası bölgesinin ileri gelenlerinden oluşan bir heyetle görüşerek saldırıların sonlandırılmasını istemişse de Nijer Deltası Greenland Adalet Mandası (NDGAM) ve NDİ gibi örgütler petrol ve gaz tesislerine saldırılarına devam edeceklerini belirtmişti.

Nijer Deltası militanları, Buhari'yi barış görüşmelerine sadık kalmamakla suçluyor.

Silahlı grupların Nijer Deltası'ndaki saldırıları sonucunda ülkede bu yıl için öngörülen günlük petrol üretimi, beklentilerin altında gerçekleşti. 2016 bütçesinde yer alan tahmini günlük petrol üretim miktarı 2,2 milyon varil iken bu rakam şu ana kadar ancak 1 milyon varile ulaşabildi.