Parlamentoya sunulan 2015 yılı mali bütçesinde yurt dışı yardımları için 32 milyar 500 milyon Norveç Kronu (yaklaşık 11 milyar 450 milyon lira) kaynak ayrıldı. Ülkede 8 yıllık sol parti iktidarının ardından ilk defa sağ partilerden oluşan koalisyon hükümetinin bütçesi uygulamaya geçirilecek.

Yeni bütçenin getirdiği uygulamalardan biri, şimdiye kadar 116 ülkeye maddi yardımda bulunan Norveç'in bu rakamı 84'e düşürmesi oldu. Afganistan, Haiti, Mali, Filistin, Somali, Güney Sudan, Etiyopya, Mozambik, Nepal, Tanzanya ve Malavi üzerinde yoğunlaşmaya karar veren hükümetin, yardımı kestiği ülkeler arasında ise Malezya, Meksika, Moğolistan, Senegal, Sırbistan, Tayland, Türkmenistan, Özbekistan ve Venezuela bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Börge Brende konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yardımları daha az ülkeye aktararak daha etkili çalışma gerçekleştireceklerini belirtti.

Afganistan'ın da içinde bulunduğu 12 ülkeye öncelik verileceğini belirten Brende, "Afganistan faaliyet göstermesi zor bir ülke. Ancak fakirliğin yüksek olduğu bir ülke olmasından dolayı buraya yardımlar devam edecek. 2001 yılından bu yana Afganistan'da güzel gelişmeler oluyor. 2001 yılından önce ülkedeki 1 milyon öğrencinin içinde kız öğrenci yoktu, 2014 itibarıyla Afganistan'da 8 milyon öğrenci var ve bunun yüzde 42'si kız öğrencilerden oluşuyor" dedi.