Norveçli bir grup mahkumun, bu ülke hapishanelerindeki kapasite sorunundan dolayı cezalarını Hollanda'da çekmelerine ilişkin anlaşmanın Hollanda Senatosu tarafından onaylandığı bildirildi.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Senatonun onayının ardından ilk grup mahkumların naklinin Eylül ayında gerçekleşeceği belirtildi.

Daha önce iki ülke arasında varılan anlaşma gereği Hollanda'ya toplam 242 Norveçli mahkumun getirileceğine dikkati çeken Bakanlık, söz konusu kişilerin Veenhuizen hapishanesine yerleştirileceğini ifade etti.

Norveç'le ilk etapta 3 yıllık anlaşma yapıldığı ve gerekirse bunun uzatılabileceğine işaret edilen açıklamada, hapishanedeki ilgili bölümün müdürünün de Norveçli olacağını vurgulandı.

Anlaşmaya göre, Hollanda'ya gelecek mahkumlar arasında ömür boyu ya da uzun süreli hapis cezasına çarptırılanlar olmayacak.

Belçika da daha önce Hollanda'yla benzer bir anlaşma yapmıştı. Hapishanelerindeki kapasite yetersizliğinden dolayı alternatif çözümler arayan Belçika, 2009 yılında 650 mahkumu Hollanda'nın Tilburg kentindeki hapishaneye göndermişti. Hapishanedeki 500 hücreyi kiralayan Belçika, yılda mahkum başına Hollanda'ya 60 bin avro ödemişti.

Belçika yasalarına göre muamele edilen mahkumların kaldığı cezaevinin güvenlik ve personel gibi ihtiyaçları ise Hollanda tarafından karşılanmıştı.