Kopenhag Belediyesi 1970 yılından bu yana şehir trafiğiyle ilgili istatistikleri topluyor. Başlangıçta belli merkezlerde görevliler tarafından yapılan sayımlar artık elektronik sayaçlarla gerçekleştiriliyor. Kopenhag'da 1970 yılındaki ilk sayımda 351 bin 133 araba ve 100 bin 71 bisiklet trafikteyken, günümüzde bu sayılar 252 bin 600 arabaya karşılık 265 bin 700 bisiklet şeklinde açıklandı.

Konuyla ilgili basın bildirisi yayımlayan Kopenhag Belediyesi Çevre ve Teknik İşler Komisyonu Başkanı Morten Kabell, “Sayılar, bisikletin açıkça Kopenhag'ın favori ulaşım aracı olduğunu ortaya koyuyor ve şehir planlaması yaparken bu ulaşım aracına öncelik tanımamız gerektiği anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

ARABADAN ALIP BİSİKLETE VERECEKLER

Kabell, motorlu taşıtlar için ayrılan yolların bisiklet yollarına dönüştürülmesini de gündeme getirerek, “Sayılar yalan söylemez, bisikletlilere daha iyi şartlar sunabilmemiz öncelik taşıyor, çünkü çoğaldılar. Politikacılar olarak bunu görmezden gelemeyiz. Kopenhag'da iki teker üzerinde güvenle hareket edilebilmenin devamı için araçlara ayrılan alanlardan alarak, bisikletlilere ayırma vaktinin gelip gelmediğini yakından incelemeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

KOPENHAGLILAR DA GENİŞ YOL İSTİYOR

Şehir merkezinde yaşayan 72 yaşındaki mimar Bjarne Karlstad, bisiklet kullanmanın aynı zamanda havanın temiz kalmasını sağladığını söyledi. Karlstad, “O yüzden çok sevindirici. Gördüğünüz gibi kendim de bisiklet kullanıcısıyım. Her gün bisiklet kullanıyorum. Bisiklet yollarının artması iyi, geniş yollar da çoğalabilir. O zaman birçok bisiklet aynı anda hareket edebilir” dedi.

Kopenhag'ın kuzeyindeki Gentofte şehrinde yaşayan Ole Olsen ise 1989 yılında Kopenhag şehir merkezinde çalışmaya başladığı tarihten itibaren ev ve işi arasındaki 20 kilometrelik yolu haftanın 5 günü bisikletiyle gittiğini söyledi.

Kopenhag'daki bisikletli sayısının artmasını çevre yönünden olumlu fakat bisiklet trafiği akışının kötüleşmesi açısından olumsuz bulan Olsen, “Bisiklet yollarının daha kalabalık olmaya başlaması, bisiklet kullanmayı sorunlu hale getiriyor. Bisiklet yolları biraz daha geniş olabilir” diye konuştu.

Sofie Fuglesang de “Arabam yok o yüzden bisikletimi tüm ulaşım ihtiyaçlarım için kullanıyorum. İşten eve giderken, çocuklarımı yuvadan alacağımda, alışveriş yapmam gerektiğinde bisikletimi kullanıyorum ama bu gördüğünüzle değil, çok daha iyisiyle” dedi.

Kopenhag'da bisikletliler için şartların genelde iyi olduğunu belirten Fuglesang, bazı bisiklet yollarının daha iyi olabileceğine söyledi. Fuglesang, 'yeşil yol' olarak adlandırılan Kopenhag'da yeşil alanlarla iç içe inşa edilen bisiklet yollarının çok iyi düşünüldüğünü belirtti.

YABANCILAR DAHA AZ KULLANIYOR

Kopenhag'da 21 yıldır bisiklet satışı ve tamiri yapan Kadir Şimşek, bisikletli sayısının artışını, belediye tarafından şehir merkezinde araç trafiğini kısıtlamak için alınan önlemlere bağladı. Şehir merkezinde park ücretlerinin artmasının halkı bisiklete binmeye yönelttiğini belirten Şimşek, Kopenhag'da araç trafiğinin yoğun olmasına karşın, bisikletliler için altyapının güzel ve düzenli olduğunu söyledi.

Danimarka'daki yabancıların bisiklete hevesli olmadığını daha çok otomobil kullandığını belirten Şimşek, Danimarkalılara oranla yabancıların bisiklet kullanım oranının çok düşük olduğunu belirtti.

Bir bisiklet mağazasında müdür olarak çalışan Mehmet Yılmaz ise Kopenhaglıların hem sağlık yönünden hem de işe kolay ulaşım açısından bisiklete bindiğini söyledi. Yaklaşık 17 yıldır bisiklet sektöründe olduğunu belirten Yılmaz, Danimarka'da yolların düz olmasının avantajıyla iyi bir altyapı oluşturularak bisikletliler için her türlü imkanın sağlandığını ifade etti.