Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) Savunma Bakanı Aime Ngoy Mukena, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) görev yapan Demokratik Kongolu mavi berelilerin tecavüz olayına karışmadığını belirtti.

AA muhabirine açıklamasında, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde görev yapan ve tecavüz olayına karıştığı iddia edilen Demokratik Kongolu mavi berelilerin suçsuz olduğunu söyleyen Mukena, "Suçu işleyenin OAC'de yaşayan Demokratik Kongolu bir polis olduğunu tespit ettik. Demokratik Kongo Silahlı Güçleri (FARDC), suçluyu tutuklayıp DKC'ye getirdi" ifadesini kullandı.

Soruşturmanın devam ettiğini kaydeden Mukena, Demokratik Kongo güçlerine bağlı olup da tecavüz suçuna karışan asker veya general fark etmeksizin herkesin cezalandırılacağını kaydetti.

DKC Adalet Bakanı Alexis Tambwe Mwamba, geçen hafta OAC'deki BM İstikrar Misyonu'nda (MINUSCA) görev yapan ve cinsel istismarla suçlanan Demokratik Kongolu askerlerin yargılanacağı sözünü vermişti.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden Vannina Maestracci, New York'ta yaptığı açıklamada, OAC'deki mavi berelilerin mülteci kampındaki cinsel taciz olayından sonra başka bir suça daha karıştıklarını ifade ederek bir kız çocuk ile 2 genç kadının cinsel istismara uğradığını söylemişti.

Uluslararası Af Örgütü, iki hafta önce yayımladığı raporda, 2-3 Ağustos'ta başkent Bangui'de düzenlenen operasyon sırasında bir barış gücü askerinin, arama yaptığı evin banyosunda saklanan 12 yaşındaki bir kıza tecavüz ettiğini ileri sürmüştü.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde geçen yıl da bazı Fransız askerleri, çocuk istismarıyla suçlanmıştı. Ülkede görev yapan Fransız askerlerinin 2013-2014'te başkent Bangui'deki M'Poko Havaalanı'nda bulunan mülteci kampında Orta Afrikalı çocuklara cinsel tacizde bulunduğu iddia edilmiş, bunun üzerine 14 asker hakkında soruşturma başlatılmıştı.

BM Genel Sekreteri Ban-Ki-mun, böyle bir hatayı göz ardı etmeyeceklerine, iddiaları göz önüne alıp kapsamlı bir soruşturma açılacağına dikkati çekmişti.

Uluslararası Af Örgütü'nün iddialarından sonra ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu'nun (MINUSCA) eski Başkanı Babacar Gaye istifa etmiş yerine Parfait Onanga Yanga gelmişti.