Obama, geçen hafta San Bernardino kentindeki sosyal hizmetler merkezine düzenlenen saldırının ardından, terörle mücadele konusunda Oval Ofis'ten Amerikan halkına seslendi.

Tüm televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmasında, San Bernardino'da tam olarak ne olduğunu anlamak amacıyla Federal Araştırma Bürosu'nun (FBI) soruşturmasını sürdürdüğünü belirten Başkan Obama, ancak kurbanların çalışma arkadaşlarından biri ve onun eşi tarafından "vahşice" öldürüldüğünü bildiklerini kaydetti.

Obama, saldırganların denizaşırı bir terör organizasyonu tarafından yönlendirildiğine veya ABD'de içerisinde de daha geniş bir yapılanmanın parçası olduklarına dair ellerinde bir kanıt bulunmadığını açıkladı.

"Radikalleşmenin karanlık yoluna girmiş" iki saldırganın, İslam'ı da "ABD ve Batı'ya karşı savaşma çağrısı" kabul ederek, sapkınca bir yorumda bulunduklarını dile getiren Barack Obama, "Dolasıyla bu masum insanları öldürmek için planlanmış bir terör eylemiydi" ifadesini kullandı.

"11 EYLÜL'DEN BERİ TERÖRİZMLE SAVAŞ HALİNDEYİZ"

Obama, El-Kaide'nin yaklaşık 3 bin Amerikalının yaşamını yitirdiği 11 Eylül 2001'deki saldırısının ardından ülkesinin teröristlerle savaş halinde olduğunu hatırlatarak, o zamandan itibaren hava limanlarından finans merkezlerine ve kritik altyapılara varıncaya kadar savunmalarını güçlendirdiklerini, istihbarat ve güvenlik birimlerinin sayısız suikasti de bozduğunu anlattı.

ABD ordusu ve terörle mücadele birimlerinin denizaşırı terör ağlarının peşinde olduğunu, onların sığınacak güvenli liman bulmasını önlediğini, El-Kaide lideri Usame bin Ladin'in de öldürüldüğünü anımsatan Barack Obama, terör tehdidinin ise son yıllarda yeni bir hal aldığını vurguladı.

Teröristlerin çok sayıda insanın ölümüne neden olan "daha az karmaşık" şiddet eylemlerine yöneldiğine vurgu yapan Obama, interneti kullanan teröristlerin, Boston maratonu ve San Bernardino saldırısını gerçekleştirenlerinki gibi kişilerin akıllarını zehirleyebildiğini kaydetti.

"TERÖR TEHDİDİNİN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ"

Obama, DAEŞ gibi örgütlerin Irak ve Suriye'deki kaos ortamından yararlanarak güçlendiğine değinerek, başkanlıktaki 7 yılı boyunca terör tehdidine karşı verdikleri mücadeleye işaret etti.

"Başkumandan olarak Amerikan halkının güvenliğinden daha büyük bir sorumluluğum yok" diyen Obama, terör tehdidinin üstesinden geleceklerini dile getirerek, "Bize zarar vermek isteyen DAEŞ ve başka herhangi bir organizasyonu yok edeceğiz" dedi.