ABD Başkanı Barack Obama, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, ABD'nin, Etiyopya'nın yapıcı ortağı olmayı hedeflediğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, Afrika turu kapsamında geldiği Etiyopya'da Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile görüştü. Görüşmede, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ve bölgedeki güvenlik sorunları ele alındı. Görüşmenin ardından Obama ve Desalegn ortak basın toplantısı düzenledi. Obama, basın toplantısında yaptığı açıklamalarda, güvenlik konusundaki iş birliklerinin şiddet olayları karşısında geri çekildiğini kaydederek, "Etiyopya çeşitli ciddi tehditlerle karşı karşıya kalıyor. Somali'deki Afrika Birliği misyonuna Eş Şebab kontrolündeki bölgeleri azaltarak katkı sağlıyor. Ancak Başbakan'ın belirttiği gibi dün yapılan bombalı saldırı, Eş Şebab gibi terörist grupların teklif edecekleri bir şey olmadığını ancak ölüm ve yıkım olduğunu hatırlattı. Ve biz bunu durdurmalıyız daha fazla birlikte çalışmalıyız" dedi.

Obama, insanların siyasi sürece dahil olmalarının ülkelerini daha güçlü, daha başarılı ve daha yenilikçi bir şekle getireceğine inandığını kaydederek şöyle konuştu: "Etiyopya'nın iyi yönetiminin desteklenmesi, insan hakları ve temel özgürlüklerin korunması ve demokrasinin güçlendirilmesi konusunda ilerleme kaydetmesi adına atabileceğimiz adımları tartıştık."

ABD'nin, Etiyopya'nın yapıcı ortağı olmayı hedeflediğini kaydeden Obama, Etiyopya ile ABD arasındaki bağların son derece güçlü olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki gelişmelerin kapasiteyi arttırabileceğini belirtti.