ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün yaptıkları telefon görüşmesinde, Rus güçlerinin bir kısmının Suriye'den çekilmesinin ele alındığı bildirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama ile Putin'in, Suriye'de varılan çatışmaların durdurulması anlaşmasının uygulanmasındaki ilerlemeleri görüştüğü kaydedildi.

Açıklamada, "İki lider, Putin'in Rus güçlerinin Suriye'den kısmi çekilmesine dair açıklamasını ve krize çözüm bulmak üzere siyasi müzakerelerin ilerletilmesi amacını taşıyan çatışmaların durdurulması anlaşmasının tam olarak uygulanması için gerekli gelecek adımları görüştü" ifadesi kullanıldı.

Obama'nın anlaşmadan bu yana şiddetin azalmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği belirtilen açıklamada, "Ancak Obama, Suriye rejiminin devam eden saldırgan eylemlerinin hem çatışmaların durdurulması anlaşmasını hem de BM önderliğindeki süreci baltalama tehlikesini vurguladı" değerlendirmesi yer aldı.

Açıklamada, Suriye'nin özellikle Deraya bölgesine insani yardımların ulaştırılmasının rejim tarafından engellenmemesi gerektiğini bildiren Obama'nın, Suriye krizine çözüm için siyasi geçiş sürecinin önemine işaret ettiği kaydedildi.

Görüşmede, Ukrayna konusunun da gündeme geldiği, Obama'nın Rus ve ayrılıkçı güçlerin ülkenin doğusunda ateşkesi uygulamasını istediği ve AGİT gözlemcilerine, Rusya-Ukrayna sınırında bulunan ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelere girişine imkân sağlanmasının önemine vurgu yaptığı belirtildi.